Jump to content

A Hockenheimring lesz az F1 következő állomása

2014. 07. 15. 16:17

Páros év lévén Hockenheim következik a német futamok sorában. Egy legendás helyszín modern változatán köröznek majd a Forma-1 pilótái, mely a múltban számos nagyszerű, de legalább ugyanennyi fájó esemény helyszíne is volt.

A pálya 1970-ben váltotta a Nürburgringet, mivel a versenyzők nem találták elég biztonságosnak a „Zöld Poklot”. Az első hockenheimi futamot Jochen Rindt nyerte meg, miután egy óriási küzdelemben legyőzte riválisát, Jacky Ickx-t. 1977-től aztán a pálya rendszeres vendége volt a Száguldó Cirkusz, egyedül 1985-ben nem versenyeztek itt, majd 2007-től kezdve felváltva rendezték a Német Nagydíjat a Nürburgringen és Hockenheimben.

Itt törte meg a Ferrari többéves nyeretlenségi sorozatát 1994-ben, majd itt szerezte meg élete utolsó győzelmét 1997-ben Gerhard Berger. Itt győzött először Rubens Barrichello, egy emlékezetes futamon, a tizennyolcadik helyről rajtolva.

Kevésbé szép emlékek is fűződnek Hockenheimhez: itt lelte halálát Jim Clark (egy Forma-2-es versenyen) és Patrick Depailler. Itt verekedett össze Nelson Piquet és Eliseo Salazar 1982-ben, itt égett meg 1994-ben Jos Verstappen, itt bukott hatalmasat Luciano Burti 2001-ben és itt történt a Ferrari elhíresült csapatutasítása 2010-ben, amikor Felipe Massa ezt az üzenetet kapta a csapattól: „Fernando (Alonso) is faster than you” (Fernando gyorsabb nálad).

A pálya koronázatlan királya Michael Schumacher, aki négyszer (1995, 2002, 2004, 2006) volt a legjobb, de Nelson Piquet, Ayrton Senna és Fernando Alonso is 3-3 győzelmet könyvelhetett el itt.

2002-ben drasztikusan átalakították az aszfaltcsíkot, a régi, hosszú egyenesekkel és szűk sikánokkal tarkított pályát, mely az erdőn vezetett keresztül, megrövidítették és modernizálták. Sokaknak ez fájó pont, sokan szerették a régi vonalvezetést, de az új pálya is számos izgalmas versennyel szolgált azóta. Remélhetőleg vasárnap is egy ilyen futamot láthatunk majd!

(fotó: swiss-moto-racing.ch)

Látogass el hivatalos Facebook oldalunkra, ahol írásainkat is megtalálod, valamint különleges fotókat és videókat is láthatsz!