Jump to content

Németországba érkezik a MotoGP

2014. 07. 10. 13:44

A hétvégén a Sachsenringen versenyez a gyorsasági motoros-világbajnokság mezőnye, számos hazai indulóval. Miközben a két kisebb kategóriában egyre szorosabb a küzdelem a bajnoki címért, a MotoGP-ben egyre sürgetőbbé válik Marc Marquez legyőzése. A címvédő nyolc futamból nyolcat nyert az idén.

Németország 1952 óta része a versenynaptárnak, a jelenlegi helyszín, Sachsenring a hatodik a nagydíj történetében, itt 1998-ban versenyeztek először a motorosok. Igaz, korábban Kelet-Német Nagydíjat rendeztek már ezen a pályán. Érdekesség, hogy a korábban hazai pályán remeklő németek csak egyszer tudtak győzni, amióta a Sachsenring ad otthont a német futamnak (Sandro Cortese-2012-Moto3). A nem túl hosszú aszfaltcsík nehézségét az adja, hogy mindössze négy jobbkanyar található rajta, különösen a „vízesésnek” nevezett szakasz előtti jobbos keseríti meg a pilóták életét, az elmúlt évek leglátványosabb bukásai rendre itt történtek. Most a verseny előtt külön tesztelik is ezt a kanyart.

A legkisebb géposztályban komoly hullámvölgybe került a pontversenyben élen álló Jack Miller, legutóbb Hollandiában is már a második körben kiesett a versenyből. Szerencséjére legfőbb riválisa, Romano Fenati számára is balul sült el az asseni hétvége, az olasz csak tizennyolcadik lett. Kettejük között hét pont a különbség, de felzárkózott rájuk a legutóbbi két futam győztese, Alex Marquez, valamint Alex Rins és Efren Vazquez is. Az első öt helyezett tizenöt ponton belül van, amit akár egy harmadik hellyel is le lehet dolgozni. A német szurkolók két állandó versenyzőért, Luca Grünwaldért és Philipp Öttlért, valamint két szabadkártyásért, Maximilian Kapplerért és Kevin Hanus-ért izgulhatnak majd.

A Moto2-nek felfrissülést jelentett az asseni esős verseny, megszakadt Esteve Rabat győzelmi sorozata, Anthony West tizenegy év után nyert először világbajnoki futamot, Mika Kallio és Maverick Vinales pedig közelebb került Rabathoz az összetettben. A németek a három állandó és egy szabadkártyás hazai pilóta közül leginkább Jonas Folgertől várhatnak jó szereplést, aki újonc létére már kétszer is felállhatott a dobogóra 2014-ben. Persze azért Sandro Cortese-t és Marcel Schröttert sem kell leírni, akik szintén szorgalmasan gyűjtögetik a pontokat. A Sachsenringen lehetőséget kap Nina Prinz is.

A királykategóriában Marc Marquez minden futamot megnyert az idén, az ifjú spanyol néhányszor szoros csatát vívott a győzelemért, máskor megalázó vereséget mért ellenfeleire. Most egy olyan pályán versenyez majd, ahol tavaly is győzni tudott (igaz, Jorge Lorenzo és Dani Pedrosa is lesérült akkor). A MotoGP-ben egyetlen német versenyző szerepel, Stefan Bradl, ő viszont, akárcsak tavaly, jó eséllyel pályázhat a dobogóra.

(fotó: sueddeutche.de)