Jump to content

F1: Mihez kezd most Hamilton?

2014. 07. 02. 09:00

A Mercedes gondoskodott arról, hogy 2014-ben ne legyen túl sok izgalomforrás a Forma-1-ben. Ezzel együtt nem mondhatni, hogy unalmas szezonunk lenne, hiszen Ayrton Senna és Alain Prost párharcát idéző házon belüli csata ismétlődik meg idén Nico Rosberg és Lewis Hamilton között, melynek tétje: a világbajnoki cím.

Az „Ezüstnyilaknak” egyelőre nincs ellenfelük a pályán, így Rosbergnek és Hamiltonnak egymással szemben kell megállniuk a helyüket. Amikor ez a jelentős erőfölény világossá vált (akár a teszteken, akár az első futamon), valószínűleg nem sokan fogadtak volna arra, hogy Ausztria után Nico Rosberg fogja vezetni a pontversenyt, ráadásul tetemes, 29 pontos előnnyel. Szögezzük le, hogy a németnek eddig nem volt nullás versenye, míg Hamilton kétszer is kiesett. De főleg a 2008-as világbajnok remek idénykezdete után mégis furcsa a jelenlegi állás.

Hogy jutott idáig Hamilton?

Ausztráliában műszaki hiba miatt kiállt, de utána olyan parádés négy versenyt mutatott be (köztük az oda-vissza előzésekkel tarkított Bahreini Nagydíjat), amilyet talán még sosem láttunk tőle. Barcelona után 4 ponttal átvette a vezetést, de onnantól kezdve mintha elvesztette volna a fonalat. Rosberg, bár nem teljesen tiszta körülmények között, de fogást talált rajta Monacóban, aztán Montrealban Hamilton ismét kiesett, míg Rosberg célba ért, Ausztriában pedig többször hibázott az időmérő edzésen és aztán a futamon hiába zárkózott fel egy kör alatt csapattársa mögé, ismét az 1982-es világbajnok fia aratta le a babérokat.

Nico Rosberget sokáig örök ígéretnek tartották, képességeit elismerték, de a dicsérő szavak nem léptek át egy bizonyos határt, főleg mikor Michael Schumacher csapattársa lett a Mercedesnél. Rosberg azonban a hétszeres világbajnokkal, sőt tavaly Hamiltonnal szemben is tisztességgel helytállt, idén pedig (amikor már nem egy-egy futamgyőzelem a tét) végképp nem lehet kétséges, hogy komoly kihívója lesz a britnek. Ha kettejük között van is tehetségbeli különbség Hamilton javára, azt Rosberg eddig kitűnően ellensúlyozta mentális érettségével – és úgy látszik, hogy Hamiltonnak még mindig ez a gyengéje. Kísérteties a hasonlóság a precíz francia „Professzorral” (Prost) és az ösztönös zsenivel (Senna). Annyi bizonyos, hogy most Hamiltonnak kell lépnie.

Még semmi sem dőlt el, kérdések azonban akadnak bőven. A találgatások nagyvonalakban nem változtak két hét alatt, de minden egyes futammal egyre érdekesebb, hogy merre halad az idei szezon forgatókönyve. Vajon Rosberg kibillen a nyeregből és Hamilton megállíthatatlan lesz? Vagy Hamilton nem tudja összeszedni már magát, és nem kis meglepetésre asszisztálni tud csak Rosbergnek a világbajnoki címhez? Vajon beleszól kettejük csatájában bármilyen külsőség akár a csapat, akár az ellenfelek részéről? Vagy esetleg nyitott marad a küzdelem egészen a sokat emlegetett duplapontos évadzáró futamig, és olyan finálét látunk, amilyet még soha a Forma-1 hatvanöt éve során? 11 verseny múlva kiderül.

(Fotó:telegraph.co.uk/worldcarfans.com)