Jump to content

Egyszer volt Red Bull-győzelem 2014-ben?

2014. 06. 18. 09:14


Sokan sóhajthattak fel megkönnyebbülten a legutóbbi, Kanadai Nagydíjon, miután az idei évben először nem Mercedes-autó végzett az első helyen. Igaz, ami igaz, a német csapat nem kíméli a szurkolók idegeit, életmentéssel ér fel egy-egy házon belüli viaskodás vagy éppen egy kettős műszaki hiba. Kérdés, mit tartogat számukra és persze számunkra Ausztria?

Kanada előtt sokáig nem fordult elő, hogy a pódiumceremónián nem játszották le a német himnuszt: a 2013-as spanyol futamon Fernando Alonso és a Ferrari tiszteletére zengett a spanyol és az olasz himnusz. Vettel és a Mercedes sikerei miatt rendszeressé vált a „Das Lied der Deutschen”, ami a schumacheri időket idézte. Vajon mit hallgatunk a 11 év után visszatérő Osztrák Nagydíj végén?Nico Rosberg egy második hellyel megmentette a „Merci” becsületét Montrealban, önmagát pedig bíztató helyzetbe hozta, hiszen ellépett csapattársától, Lewis Hamiltontól a bajnokságban.

A 2008-as világbajnoknak már Monaco után volt oka a frusztrációra, ezen a váratlan műszaki hiba és kiesés biztosan nem javított, sőt még azt is el kellett viselnie, hogy Rosberg célba tudott érni. Hamiltonnak nem kisebb a feladata, mint amit a melbourne-i évadnyitót követően produkált: 25 pontos hátrányát egy páratlan, négy futamgyőzelmes sorozattal faragta le. Vajon képes lesz erre újra és Rosberg vajon félreteszi góllövő cipőjét és ismét második helyekkel gyűjtöget pontokat vagy igyekszik majd továbbvinni nyerő formáját?

Felfrissítette Ricciardo győzelme a Red Bullt, Vettel harmadik helyével ráadásul idén először állhatott mindkét „bikás” kocsi a dobogón. Nem is kell ennél jobb előzetes eredmény a csapat hazai versenye előtt. A helyszín nekik, viszont a pálya maga nem biztos, hogy nekik kedvez, a hosszú egyenesek kihozhatják a Mercedes-motorok erőfölényét. Mindazonáltal láttunk már csodaszámba menő meglepetés-eredményeket. Vettelen nem fog múlni, de vajon Ricciardo-nak is szárnyakat ad a siker?

Válság a Ferrarinál.

A vezetőség – ha nem is szó szerint – de elismerte azt, ami azért már kiderült az eddigi versenyeken, tudniillik hogy az idei autó félresikerült. Mindez nem volna akkora baj, ha nem hangozna el előbb vagy utóbb minden évben ugyanez a nóta 2008 óta. Hullottak fejek (Stefano Domenicalli), érkeztek új emberek (James Allison, Marco Mattiacci), Luca di Montezemolo lelkileg hideggel és meleggel is gazdagon ellátja csapatát, a Scuderia mindent megpróbál, állítólag még Adrian Newey-t is megkörnyékezték. Eredmény sehol. Alonso menti a menthetőt, Raikkonen nem érzi magát jól a kocsiban. Az olaszok átirányítják erőiket 2015-re. Vajon képesek lesznek csodát tenni még idén vagy 1993 után újra futamgyőzelem nélkül marad a csapat?

A kisebb csapatokra kevesebb figyelem hárult, elégedett a Force India, csalódott a Williams, ami az idei évet illeti, a Caterhamről pedig felröppent, hogy azonnali hatállyal kiszállnak pénzhiány miatt, de ezt a csapat (egyelőre!) cáfolta.

(Fotó:f1pulse.com)