Jump to content

Lerobbant a Toyota, kettős siker az Audinál

2014. 06. 16. 15:17

Először a Toyota, majd az Audi és a Porsche előtt is ott állt a lehetőség, hogy megnyerjék az idei Le Mans-i 24 órás autóversenyt. Végül megannyi fordulat és dráma után a négykarikás márka 2-es számú autója bizonyult a legjobbnak a 82. alkalommal megrendezett futamon.

Nagyot fordult a világ szombatról vasárnapra virradóan Le Mans-ban. A verseny kezdetétől fogva az élen álló 7-es rajtszámú Toyota, a volán mögött Kazuki Nakajimával hajnali ötkor műszaki hiba miatt feladta a küzdelmet. A 2-es Audi örökölte meg a vezetést, de náluk is gondok akadtak a technikával, így nem kis meglepetésre Kristensenék Audija került az élre (ki hitte volna ezt a szabadedzésen elszenvedett baleset után?). A problémák azonban őket sem kerülték el, így Mark Webberék Porschéje is élvezhette a vezetést a futamon.

Két órával a verseny vége előtt Lottererék 2-es számú Audija haladt az élen, fél perccel követte őket Webber a Porschével, di Grassi és 1-es számú Audijának lemaradása három, az egyetlen állva maradt Toyotáé öt, a 14-es rajtszámú Porschéé nyolc kör volt. Ekkor Webberékre is lecsapott a technika ördöge, az ausztrál leparkírozott a garázsban. Az Audi és a Toyota után a Porsche is elvesztette egyik egységét. Sőt, nem sokkal később a másik Porsche is kiállt – igaz még visszatért a pályára és bekísérte a célba a győzteseket.

A hátralevő időben érdemben nem változott semmi, így az Audi újabb győzelmet könyvelhetett el Le Mans-ban – a legutóbbi kilenc alkalomból nyolcadszor. A Fässler-Lotterer-Tréluyer triónak ez volt 2011 és 2012 után a harmadik győzelme a 24óráson. Három körös hátrányban lett második az egyik napról a másikra újjáépített 1-es rajtszámú Audi, Kristensennek egyelőre nincs meg a tizedik le mans-i siker, de valószínűleg a Toyota legyőzése és a kettős győzelem kárpótolja őt. A szombat délután balesetbe keveredő 8-as rajtszámú Toyota fejezte be a maratoni versenyt a harmadik pozícióban.

(Fotó:motorsport.com)