Jump to content

A hétvégén Kanadába látogat a Forma-1

2014. 06. 03. 15:05

Immár sokéves hagyomány a Forma-1-ben, hogy az évközi tengerentúli kitérőt Montrealban, a Kanadai Nagydíjon rendezik meg. 2009-ben – költségcsökkentésre hivatkozva – kihagyták ezt a helyszínt a versenynaptárból, ám hála a pálya népszerűségének, egy évvel később visszatért a mezőny, azóta is minden évben megrendezik a futamot a Notre-Dame szigeten.

Bár Montreal egy viszonylag régi helyszín (1978-ban futották itt az első versenyt, amelyet az akkori helyi hős, Gilles Villeneuve nyert meg), nem ez a város adott otthont az első Kanadai Nagydíjnak, korábban a Mosport Parkban és Mont-Tremblantban már vendégeskedett a Száguldó Cirkusz.

A kanadai futam nem tartozik az unalmasak közé, számos emlékezetes pillanatot láthatott már itt a közönség, gondoljunk csak Nigel Mansell utolsó körös lefulladására 1991-ben vagy Olivier Panis és Robert Kubica nagy balesetére vagy a 2011-es „maratoni” futamra, amely közel 4 órán át tartott. A pálya minősége kifejezetten rossz, évről-évre fel kell újítani egy-egy szakaszát, felülete egyenetlen, éppen ezért sokan ki nem állhatják, mások viszont talán éppen ezért rajonganak érte.

Az aszfaltcsík leghíresebb pontja a célegyenes elején található lassító és a „Bajnokok fala”, ahová minden valamire való versenyzőnek „illik” legalább egyszer nekivezetnie az autóját. Az elnevezés 1999-ben született meg, amikor három F1-bajnok (Michael Schumacher, Damon Hill és Jacques Villeneuve) is itt esett ki a versenyből. Egy nem hivatalos lista szerint már 16-an „randevúztak” az évek során a fallal.

Két egykori versenyző számára biztosan az egyik legkedvesebb helyszín Kanada, hiszen Jean Alesi és Robert Kubica is itt szerezte meg első és egyetlen győzelmét, de a jelenlegi mezőnyben is találunk egy Montreal-specialistát: Lewis Hamiltont, aki itt győzött először a Forma-1-ben, 2007-ben, ráadásul a brit 2010-ben és 2012-ben is elsőként látta meg a kockás zászlót. A pálya és egyben a kanadai futamok legeredményesebb versenyzője viszont Michael Schumacher, aki hét alkalommal tudott nyerni itt.

További érdekesség, hogy Hamilton mellett az idei mezőny másik négy bajnoka is tudott már legalább egyszer győzni Montrealban. Vettelnek és a Red Bullnak ugyan sokáig balszerencséje volt a Kanadai Nagydíjon, de tavaly nekik is összejött a győzelem. Idén a Mercedes két pilótája eddig minden versenyt megnyert (ráadásul hatból ötször kettős győzelmet könyvelhettek el), az Ezüstnyilakat két hete Monacóban sem tudták legyőzni.

Vajon minden marad a régiben, vagy Kanada idén is megkeveri kicsit a paklit?

(Fotó:f1fanatic.co.uk/montreal.metblog.com)