Jump to content

La Liga: El Classico, Neymar nélkül

2017. 08. 13. 08:10

Vasárnap 22 órától a barcelonai Camp Nou, szerdán még későbbi, 23 órás kezdettel a madridi Santiago Bernabéu Stadion ad otthont a spanyol futballélvonal rajtját megelőző két csúcsrangadónak: a bajnoki címvédő Real Madrid és a legutóbbi Király Kupa-győztes FC Barcelona a hazai Szuperkupáért csap össze.

 

A négy nap alatt rendezendő két El Clásicónak gyakorlatilag azonos eséllyel vágnak neki a felek. A fővárosi alakulat a honi bajnoki sikert, s a Bajnokok Ligája megnyerését követően e hét keddjén az európai Szuperkupát is elhódította a Manchester Uniteddel szemben, viszont a július végi, amerikai túra keretében rendezett nemzetközi tornán, Miamiban 3-2-re alulmaradt a Barcelonával szemben.

Igaz, a királyi gárda akkor a még pihenő frontembere, a négyszeres aranylabdás Cristiano Ronaldo nélkül játszott, miközben a katalán együttes diadalából oroszlánrészt vállaló Neymar azóta eligazolt.

Ezzel együtt aligha gyengült annyit a kupagyőztes, hogy ne hódíthatná el a spanyol Szuperkupát is akár, már csak azért is, mert az ötszörös aranylabdás klasszis, Lionel Messi rendelkezésre áll, miként a mindig gólveszélyes befejező csatár, Luis Suárez is.

Messi mellett amúgy Gerard Piqué, Jordi Alba, Sergio Busquets és Andrés Iniesta maradt hírmondónak abból a Barcából, amely a Szuperkupáért kiírt eddigi utolsó El Clásicón játszott - még 2012-ben. A Real sikerét hozó akkori meccsen hárman futballoztak a madriak mostani keretéből: Ronaldón kívül Sergio Ramos és Karim Benzima.

A Zinedine Zidane irányította fővárosi együttes, és az új szezonnak új vezetőedzővel, Ernesto Valverdével nekivágó katalán csapat szuperkupás múltját összevetve a Barcelona áll jobban, mivel eddig 12 alkalommal diadalmaskodott, míg a Real kilenc sikert jegyez. A madridiaknak az említett 2012-es volt eddigi utolsó diadaluk, míg a Barcelona címvédőnek számít az Athletic Bilbao felett aratott tavalyi győzelmének köszönhetően.

Ha a Barcelona mindkét mostani meccset megnyerné, a rangsorban e tekintetben 17-tel első Xavi mögött jelenleg eggyel lemaradva második Messi csúcstartóvá lépne elő a legtöbb El Clásicót megnyerők sorában. Xavi azóta már az arab bajnokságban futballozik, így nem gyarapíthatja győzelmei számát, viszont beérheti őt Iniesta, aki jelenleg 15 "klasszikus siker" birtokosa. Az El Clásicók legeredményesebbje viszont eleve Messi, aki az eddigi csúcsmeccseken 23 alkalommal vette be a Real kapuját.

(Forrás: Forrás:sportrajongo.hu, mti / Fotó: twitter)