Jump to content

Nyomoznak a katari és az oroszországi vb odaítélése miatt

2017. 04. 28. 23:09

A francia ügyészség vizsgálja a 2018-as és a 2022-es labdarúgó-világbajnokság ajánlattételi eljárását. A nyomozás során kihallgatták Joseph Blattert, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség korábbi elnökét is.

 
 
A nyomozás még tavaly kezdődött, a Le Monde beszámolója szerint az ügyészek azt vizsgálják, játszott-e szerepet a korrupció abban, hogy Katar és Oroszország kapta meg a rendezési jogot.

A FIFA március végén adta át a svájci és az amerikai hatóságoknak azt az 1300 oldalas jelentést, amely 22 hónapos belső vizsgálat után készült el a szervezetben korábban tapasztalt magas szintű korrupcióról és törvényszegésekről. A vizsgálat során több mint két és fél millió dokumentumot néztek át, a jelentés mellé pedig húszezer oldalnyi bizonyítékot csatoltak.

A vizsgálat azt követően indult el, hogy több tucat, leginkább latin-amerikai futballvezető volt érintett abban a nyomozásban, melyet az Egyesült Államokban folytattak le, és amely a FIFA történetének legnagyobb válságához vezetett. A korrupciós botrány részeként Joseph Blatter - aki 1998 és 2015 között irányította a FIFA-t - összeférhetetlenség és hűtlen kezelés miatt először nyolcéves eltiltást kapott a szervezet etikai bizottságától, mert 2011 februárjában kétmillió svájci frankot adott Michel Platininek, az európai szövetség (UEFA) akkori elnökének. Mindketten tagadták bűnösségüket. Blatter értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet - mint mondta - tanácsadóként kapott az UEFA akkori, azóta szintén eltiltott és leváltott elnöke.

Blatter ellen ezen kívül szövetségi nyomozás is zajlik Svájcban, tavaly szeptemberben pedig újabb vizsgálatot indított ellene, valamint Jérome Valcke korábbi főtitkár és Markus Kattner egykori pénzügyi igazgató ellen a FIFA etikai bizottsága. Az eljárás vesztegetés és korrupció gyanújával indult, és a három sportvezető által fizetésként és prémiumként felvett pénzösszegek ellenőrzését célozza. Az etikai vizsgálótestület szerint mindhárman elfogadtak bizonyos ajándékokat és egyéb előnyöket, továbbá összeférhetetlenséggel vádolják őket, Kattnert pedig titoktartási kötelezettség megszegésével is. A FIFA júniusi belső vizsgálata megállapította, hogy a három vezető tisztségviselő összehangolt munkával összesen 79 millió svájci frankot vett fel öt év alatt. Blatter 12 millió frankos bónuszt kapott a 2014-es brazíliai világbajnokság után, a 2015 és 2019 közötti elnöki ciklusa végén pedig további 12 millió járt volna neki a szerződése szerint. Valcke 10 millió dollárt vett fel a két évvel ezelőtti vb-t követően, a 2018-as oroszországi világbajnokság után pedig újabb 11 milliót kapott volna. Kattner szerződését újrafogalmazták 2015 májusában, egy nappal azután, hogy amerikai és svájci szövetségi nyomozók razziát tartottak egy zürichi luxusszállodában a FIFA kongresszusa előtt. Új, 2023-ig szóló megállapodása extra záradékokat tartalmazott.
 
 
 

 

(Forrás: Forrás:sportrajongo.hu, mti / Fotó: twitter)