Jump to content

Schweinsteiger: itt a vége

2016. 07. 29. 14:50

 

Bejelentette, hogy többé nem lép pályára a német válogatottban a csapatkapitány, Bastian Schweinsteiger. A harmincegy éves középpályás első nagy tornája a 2004-es labdarúgó Európa- bajnokság volt, első nagy sikerét a hazai közönség előtt rendezett németországi világbajnokságon érte el, ahol bronzérmet szerzett, többek között az ő góljaival verték a bronzmeccsen Portugáliát. 

 

Schweinsteiger minden nagy sikernek a részese volt válogatott szinten, 2008-ban a svájci- osztrák közös rendezésű EB- n csak a spanyolok tudták az immáron Joachim Löw vezette németeket megállítani a döntőben. 

A 2010-es vb-n a megújuló német válogatott szép játékkal jutott el az elődöntőig, ám itt ismét a spanyol csapat jelentette a végállomást, de a bronzmeccsen parádés mérkőzésen 3-2-re megverték Uruguayt. 2012-ben már favoritnak számított a német nemzteti tizenegy, de az olaszok Balotelli vezérletévével kiütötték Schweinsteigeréket, így ismét bronzérmes lett a csapat.

A várt áttörés a 2014-es brazíliai vb- n jött el. Németország meggyőző játékkal verte ki Franciaországot a negyeddöntőben és ki ne emlékezne a Brazília elleni 7-1- es elődöntőre. A döntőben Argentína volt az ellenfél, ezen a mérkőzésen Schweinsteiger hatalmasat focizott, szószerint vérét adta a csapatért, az ő küzdeni akarása vezette aranyra Németországot.

Az idei franciaországi Eb- n bronzérmet szerzett csapatával, így hét nagy válogatott tornán négy bronz-, egy ezüst- és egy aranyérmet nyert. 120 válogatottságával negyedik a német válogatottsági ranglistán.

Schweinsteiger elmondása szerint az európa-bajnoki kudarc megviselte, de gyaníthatóan az sem esett jól a lelkének, hogy már nem tudta betölteni a vezér szerepét. Az előző idényben sorozatosan sérülések hátráltatták, ezért Joachim Löw sem számított rá annyiszor a tornán, mint korábban bármikor. Schweinsteiger életében az utóbbi hetekben több változás is beállt, megnősült, elvette a teniszsztár Ana Ivanovicot, most a válogatottságtól vonult vissza és a hírek szerint új klubcsapatot is kell keresnie, ugyanis José Mourinho nem számít rá a Manchester Unitednél. 

 

(Forrás: sportrajongo.hu, m4sport.hu/Fotó:twitter)