Jump to content

Európán kívüliek nem kellenek a kapitánynak

2016. 07. 19. 21:31

Az olasz labdarúgó-válogatottban az elkövetkezendő időszakban csak azok a játékosok kaphatnak szerepet, akik Európában játszanak. Ez rossz hír többek között a Kínába szerződők számára, akik  kapitány szerint leginkább a pénz miatt, mintsem a karrierépítésért igazolnak a helyi első osztálya. 

 

A 68 éves edző figyelmeztetett, hogy akik például Kínába vagy az Egyesült Államokba igazoltak, azt kockáztatják, hogy elveszítik a válogatottbeli helyüket.

"A játékosokban ott kell lennie a győzelem vágyának, de a kisebb bajnokságok nem segítenek ebből a szempontból" - magyarázta Ventura. Példaként a kínai ligát említette, ahol megítélése szerint csak fele részben fontos a siker, a labdarúgók motivációjának másik részét a komoly összegű fizetések jelentik.

"Egy játékosnak lélekben és temperamentumban is erősnek kell lennie. Amikor Alessandro Diamanti Kínába igazolt, a tehetsége ellenére elvesztette a helyét a nemzeti csapatban" - emlékeztetett Ventura, akinek szerződtetését június elején jelentették be.

A genovai születésű tréner korábban többek között a Napoli, a Sampdoria, a Cagliari, a Venezia, a Pisa, a Bari, a Verona, a Messina, az Udinese és a Spezia, legutóbb pedig a Torino csapatát irányította. Soha nem nyert érmet az élvonalban, a legnagyobb sikere, hogy a Leccét feljuttatta a másod-, a Torinót pedig az első osztályba. Ezzel kapcsolatban azt kérte, "ne a trófeák hiányáról" ítéljék meg.

"Aki nem az öt nagy csapat - a Juventus, az AC Milan, az Inter, a Napoli vagy az AS Roma - egyikénél dolgozik, annak szinte lehetetlen megnyernie a bajnoki címet. Nem nyertem Bajnokok Ligáját, de voltak más jellegű sikereim a pályafutásom során, például több fiatal játékos fejlődését elősegítettem, akik egészen a válogatottig jutottak" - közölte Ventura, aki a második legidősebb olasz szövetségi kapitány a munkába állásakor.

Elődje, Antonio Conte már a franciaországi Európa-bajnokság előtt bejelentette, hogy a tornát követően távozik, és a Chelsea vezetőedzője lesz. Az olaszok a negyeddöntőben búcsúztak a kontinensviadaltól, miután 1-1-es döntetlent játszottak a világbajnok németekkel, majd elveszítették a tizenegyes-párbajt.

"Köszönöm Conténak, hogy egy lelkiismeretes, komoly munkakultúrával rendelkező társaságot hagyott rám. Egy jól szervezett csapatnál is lehet javítani az apró részleteken, én is erre törekszem" - tette hozzá.

Ventura szeptember 1-jén, a franciák elleni barátságos mérkőzésen mutatkozik be az olaszok kispadján. Csapata Izraellel, Spanyolországgal, Albániával, Macedóniával és Liechtensteinnel szerepel azonos csoportban a 2018-as oroszországi világbajnokság selejtezősorozatában.

(Forrás: sportrajongo.hu;mti/Fotó:twitter)