Jump to content

Korban és termetben már jók vagyunk!

2016. 06. 10. 07:26

A pénteken kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságon szereplő magyar válogatott az egyik legnehezebb az Eb mezőnyében. Bernd Storck együttese ráadásul az egyik legmagasabb is, mindkét mutatóban dobogósok vagyunk. Kérdés, hogy ez számít-e és ha igen mennyit.

A közelgő labdarúgó Eb-vel kapcsolatban rengeteg statisztikát készítettek az ezzel foglalkozó munkatársak, statisztikusok ezekből pedig rengeteg érdekesség derül ki. Többek között az, hogy az angol válogatott az egyetlen, amelynek tagjai közül mindenki a hazai bajnokságban játszik. Az Eb mezőny átlagéletkora 27,32 év, az íreké a legidősebb keret (29,39), míg a legfiatalabb az angoloké (25,39).

A magyar válogatott hálóőre, Király Gábor a legidősebb a maga 40 évével, míg a legfiatalabb az angol Marcus Rashford 18 évvel, 7 hónappal és 10 nappal.

A magyar válogatott átlagéletkora 27,56 év, az egész mezőnyt tekintve öregnek számít a válogatott. A legidősebb a már említett 40 éves Király Gábor a legfiatalabb pedig Nagy Ádám a maga 20 évével, ő ráadásul az Eb alatt ünnepli a születésnapját, június 17-én.

A Liverpool és a Juventus adja a klubok közül legtöbb labdarúgót az Eb-re egyaránt 12-12 játékossal. Őket követi a Tottenham Hotspur 11-gyel és a Manchester United tízzel. A magyar bajnokságból a Ferencváros adja a legtöbb játékost, szám szerint 6-ot, öt magyar játékost és a szlovák válogatottat Sestákot.

Az angol első-, másod-, harmad- és negyedosztályból érkezik a legtöbb, 139 futballista az Eb-re. Ez több mint kétszerese a német Bundesliga 1-ből és 2-ből érkezőknek (65).

A török élvonalból kettővel több labdarúgó megy az Eb-re (36) - innen érkezik válogatottunk csapatkapitánya, Dzsudzsák Balázs is- mint a spanyol Primera Divisiónból.

Az angol válogatott az egyetlen, amely kizárólag otthon játszó futballistákat nevezett az Eb-re. Nálunk ez az arány majdnem fele-fele, hiszen 12 NB I-es labdarúgó és 11 légiós alkotja a magyar válogatottat.

Az Eb góliátja a románok 203 centis kapusa, Costel Pantilimon. A legkisebb az olasz Lorenzo Insigne, aki csak 163 centiméter. Válogatottunk legmagasabbja, a 194 centis Juhász Roland, míg az alacsonyak táborát erősítő Kleinheisler a legkisebb 170 centivel.

A legmagasabb csapat a svédeké, melyben 186 centi az átlag. A második helyen 185 centivel a magyarok, az osztrákok, a belgák, a horvátok, a németek és az izlandiak állnak. A sort a címvédő spanyolok zárják 180 centiméterrel.

Az Eb legnehezebb csapata a német, a Nationalelf átlagsúlya 80,6 kilogramm, nem sokkal több mint a magyarok 80 kilogrammos átlagsúlya.

(Forrás: sportrajongo.hu;mti/Fotó:twitter)