Jump to content

Januzaj: kérdésekkel teli jövő

2015. 11. 07. 14:32

Korosztályának egyik legtehetségesebb játékosaként sokat várt dortmundi kölcsönjátékától Adnan Januzaj, Belgium legújabb csodagyereke. A dolgok azonban eddig nem úgy sikerülnek a sárga-feketéknél, ahogy azt elképzelte, így jövőjére mind klubszinten, mind a válogatottban egyre több árnyék vetül.

Augusztus 31-én a Dortmund más klubok elől (West Ham, Everton, Sunderland) happolta el a belgák legújabb reménységét, a több játéklehetőség reményében Manchesterből elvágyódó Januzajt. Célja egyértelmű volt: folyamatos játéklehetőség mellett fejlődni, és megállni a helyét egy európai élklubban. Jelenleg a Dortmund 5 ponttal lemaradva a második a Bundesligában, az Európa Ligában pedig hengerel, és csoportelsőként már továbbjutott a csoportjából.

Januzajnak azonban nem annyira sikeres eddig a szezon, mint azt sokan remélték. Általában csereként számít rá a nyáron kinevezett Thomas Tuchel. "Nem mondhatjuk, hogy bukás a szereplése, de ennél többet várnak tőle. Nehezen alkalmazkodik Tuchel rendkívül precíz taktikájához, de a legnagyobb problémája, hogy a Dortmund szárnyal, és az ő posztján szereplő játékosok - Reus, Mkihtaryan, Kagawa - szenzációs formában vannak. Várnia kell, mert Tuchel számol vele, de Adnan igazán csak az egyik oldalon szeret és tud játszani, ami nem elég" - mondja a belga szakíró, Bruno Ahoyo. "Tavaly Louis van Gaal nem volt elégedett vele. Azért akart kölcsönadni, hogy felmérje, mire számíthat tőle a jövőben. Amíg Januzaj Dortmundban edződik, Manchesterben Depay és Martial az első pillanattól kezdve meghatározó emberek. Ha Adnan nem vigyáz, könnyen Zaha sorsára juthat, aki egy nagyon tehetséges fiatal volt, de jelenleg a Crystal Palace-ban játszik. Ha nem fog jobban játszani, jövőre újra kölcsönadás, vagy esetleg végleges eladás jöhet. Louis van Gaal nem az érzelmeiről híres, ugyanakkor nem hiszem, hogy a Dortmund egy esetleges vételi szándék esetén ki tudja fizetni a vételárát, így egy hosszabb dortmundi pályafutásra nem fogadnék."

Januzaj utoljára 2014-ben volt válogatott, és a játékhiány komoly hatással van a válogatottbeli szereplésére. "Óriási a konkurencia a válogatottban. Chadli, Hazard, Mertens, Ferreira-Carrasco mind játszanak a klubjukban, meghatározó játékosok. Ha a szükség úgy hozza, de Bruyne is tud a szélen játszani, Origi is játszott már ott, és Bakkali is most kezdett el szélsőt játszani a Valenciában. Ha Januzaj helyzete nem változik, nem lesz ott az Eb-n, bármennyire is kedveli a játékát Marc Wilmots."

(Forrás: sportrajongo.hu/footmercato.net; fotó: sportrajongo.hu/espnfc.com)