Jump to content

Pelé: 75!

2015. 10. 23. 13:05

75 éves minden idők egyik legismertebb és legjobbnak tartott labdarúgója, a sportág egyetlen háromszoros világbajnoka, a brazil Pelé.

Edson Arantes do Nascimento néven, Minas Gerais szövetségi állam Tres Coracoes kisvárosában született 1940. október 23-án. Tizenöt évesen lett a Santos igazolt játékosa. Ekkor már ráragadt a Pelé név, amelyet azonban sokáig nem szeretett, és nem is tudja, jelent-e valamit. Első bajnoki mérkőzéét tizenhat évesen játszotta, és rögtön négyszer vette be az ellenfél kapuját. rögtön négyszer talált be a hálóba. A címeres mezt 1957. július 7-én Argentína ellen öltötte magára először, ő szerezte a brazilok gólját a 2-1-re elveszített mérkőzésen. Az 1958-as svédországi világbajnokság legnagyobb felfedezettje lett, ekkora kapta a „Fekete Gyöngyszem” nevet. Első vb-góljára egészen a negyeddöntőig kellett várni, amikor Wales kapuját vette, ezzel a világbajnokságok történetének legfiatalabb gólszerzője lett. A franciák ellen az elődöntőben mesterhármast ért el, majd a döntőben kettőt vágott a svédeknek. A fináléban majdnem mesterhármast szerzett, amikor - a világon talán először - a félpályáról próbálta meg bevenni az ellenfél kapuját. Az 1962-es chilei világbajnokság nem sikerült jól: már az első mérkőzésen megsérült, de a csapat újra élen zárt, így ismét világbajnok lett. Az 1966-os angliai vb-n ismét az első meccsen sérült meg, s így nem tudott játszani Magyarország ellen (a mérkőzést káprázatos játékkal 3:1-re nyertük meg Bene, Farkas és Mészöly góljaival), a brazilok pedig már a csoportkörben kiestek. Az 1970-es világbajnokságon Mexikóban ismét taroltak a brazilok: hétből hét meccset nyertek (ez azóta csak a 2002-ben világbajnok brazil válogatottnak sikerült), Pelé vezére volt a sokak által minden idők legjobb csapatának tartott, Carlos Alberto, Clodoaldo, Jairzinho, Rivelino, Gerson fémjelezte válogatottnak, a 4:1-re megnyert döntőben gólt lőtt az olaszoknak, és a labdarúgás történetének egyetlen háromszoros világbajnok játékosa lett. Utolsó válogatott meccsét 1971-ben, a Maracana Stadionban játszotta, a Santost 1974-ben hagyta ott, majd levezetésként 1977-ig a New York-i Cosmosban játszott, a világ akkoriban legjobban fizetett sportolójaként 1977-ben csapatával megnyerte az amerikai bajnokságot.

1363 mérkőzésén 1281 gólt szerzett. Mérkőzésenkénti gólátlaga 0.93 volt, 1958-ban a Sao Pauló-i állam bajnokságában egy szezon alatt 139 gólt lőtt. 111 válogatottsága során 97 alkalommal talált a hálóba.

Ő az első sportember, akit az UNESCO tiszteletbeli nagykövetévé nevezett ki, 2000-ben a FIFA (az argentin Diego Maradonával együtt) az évszázad játékosának választotta. Ugyanebben az évben ő lett a NOB által rendezett választáson az évszázad sportolója, pedig az első öt helyezett közül egyedüliként soha nem vett részt olimpiai játékokon, míg a Time magazin beválasztotta a 20. század száz legbefolyásosabb személyisége közé. 2014-ben a FIFA tiszteletbeli Aranylabdával jutalmazta.

(Forrás: sportrajongo.hu/nso.hu; fotó: sportrajongo.hu/pinterest.com/cafepasa.com)