Jump to content

Hazai pályán bezsebelte a három pontot az Arsenal

2015. 10. 20. 23:30

A Bajnokok Ligája harmadik fordulójának keddi játéknapján megrendezésre kerülő Arsenal - Bayern München mérkőzés több szempontból is érdekesnek ígérkezett, és a szurkolók örömére eseménydús 90 percen vagyunk túl. Arséne Wenger legénysége szinte vért izzadott, ám végül megszerezték idei első győzelmüket.

Az Arsenal számára hatalmas volt a tét, hiszen egy esetleges vereséggel idő előtt búcsút mondhattak volna a BL-nek. Ez a nyomás láthatóan nem roppantotta össze az Ágyúsokat, bár néha a szerencse erőteljesen melléjük állt. Persze hiúság lenne csak a szerencse számlájára varrni a mérkőzés végkimenetelét.

A Bayern München legutóbb szeptember 3-án könyvelhetett el vereséget, azt is egy barátságos mérkőzésen. A bajnokságban és a Bajnokok Ligájában egyaránt hibátlan mutatóval álltak, így érthető módon mindenki a bajorok sikerét várta, de mint tudjuk, a futballt nem papíron játsszák.

Az összecsapást szinte már az elejétől kezdve uralta a München, viszont az első lehetőség mégis a hazaiak előtt adódott. Mesut Özil lövését (7') végül Manuel Neuer magabiztosan hárította, a kipattanóra érkező Theo Walcott próbálkozását pedig blokkolták. A vendégek nem tétlenkedtek sokáig, Thiago Alcantara kapáslövését (11') Petr Cech védte egy gyönyörű mozdulattal. Tisztán látszott, hogy pörgős 90 perc vár a játékosokra, ami a szurkolóknak nagyon tetszett.

Ahogy arra számítani lehetett, Douglas Costa ezúttal is a leggyorsabb cipőjét húzta fel, és amikor Hector Bellerin nem tudta megakadályozni a beadásokat, Koscielny vagy Mertesacker egyből kifejelte a labdát a veszélyzónából. A bombaformába lévő Robert Lewandowski-t látszólag sikerült hatástalanítania az Arsenal védelmének, ami kulcsfontosságú volt, hiszen a lengyel csatár kiváló formában van az elmúlt időszakban. Az első 20 percet követően egyértelművé vált a hazaiak taktikája: többnyire kontrákkal próbálták megtörni az ellenfél védelmét, míg a Bayern a kombinatív játékot helyezte előtérbe.

A második félidő hasonlóan pörgős labdameneteket eredményezett, ám a helyzetek száma valamelyest megcsappant. A bajorok tovább növelték labdabirtoklási előnyüket, viszont gólt még így sem sikerült szerezniük. A nagy fordulatra egészen a 74. percig kellett várni, amikor is Olivier Giroud váltotta a sok hibát vétő Theo Walcott-ot. A francia csatárnak mindössze három percre volt szüksége a mérkőzés első góljának megszerzéséhez, amely mondhatni ajándéklabda volt Neuer-től.

A München ezt követően már csak futott az eredmény után, míg az Arsenal parádésan védekezett. A négy perc hosszabbítást picit sokallták a hazai szurkolók, de Bellerin nem hagyta aggodalmaskodni őket, hiszen egy elképesztő labdaszerzést követően, mérnöki pontossággal varázsolta Özil lábára a labdát, aki góllal pecsételte meg az Ágyúsok idei első BL-ben szerzett három pontját. A visszavágóra két hét múlva, szerdán kerül sor.

(Szerző: Nagy Ádám | Fotó: CNN.com)