Jump to content

Premier League: az Arsenal-MU elé

2015. 10. 03. 13:40

A hétvégi Arsenal-Manchester United szuperrangadó előtt Louis van Gaal, a United holland mestere dicsérte Arsene Wengert, az Ágyúsok menedzserét, azonban rávilágított a köztük lévő különbségekre is.

Van Gaal Wenger eredményeiről elmondta: bár nagyon tiszteli azt, hogy immáron 19. éve irányítja az Arsenalt, nem tudna 11 évet várni a bajnoki címre (az Arsenal legutoljára 2004-ben volt bajnok): "Nagyon nehéz válaszolni ezzel kapcsolatban bármilyen kérdésre is. Nagyon sok címet nyertem a pályafutásom során, és mindig célom volt, hogy ezeket különböző országokban tegyem. Ne csak Hollandiában, de Spanyolországban, Németországban, és most Angliában. A célom a győzelem. Éppen ezért nem tudnék rá várni ennyi időt."

A 19 évről elmondta: "ahhoz, hogy ennyi időt el tudjál tölteni egy csapatnál, nagyon, nagyon jónak kell lenned. Arsene, ahogy Sir Alex is, a világ legjobb menedzserei közé tartozik, számos megnyert trófeával. A szurkolók, a vezetőség, és a játékosok elégedettsége nélkül képtelenség ilyen hosszú ideig irányítani egy csapatot."

Ugyanakkor Wengert az elmúlt időszakban egyre több kritika éri. Visszatérő probléma, hogy nem képes tartósan jó teljesítményre az Arsenal: amikor úgy tűnik, hogy lendületbe jönnének, jön egy kijózanító pofon valamelyik riválistól. A másik probléma, hogy Wenger nem szívesen igazol. Mindig hangoztatja, hogy egyik játékos sem ér 50 millió eurót, de egy olyan világban, ahol egy Manchester City, egy United, egy PSG, egy Real Madrid, egy Barcelona, egy Bayern München ennek az összegnek a sokszorosát elkölti - főleg egy gyengébben sikerült szezon után -, az Arsenal évi 1-1 klasszis igazolásával nem tud lépést tartani a fenti klubokkal. Természetesen a fiatalok előtérbe helyezése és játszatása óriási előnye Wengernek, de ez a fajta taktika pontosan arra elég, amit látunk: egy egész évben "hullámvasutazó" Arsenal, amely jó eséllyel megcsípi a Bajnokok Ligája indulást jelentő 4. helyet a bajnokságban, és egy szerencsés meneteléssel esetleg behúzza az FA-Kupát.

Az idei bajnoki szerepléssel egyelőre még nincs probléma, a Bajnokok Ligájával annál inkább: két forduló után 0 ponttal áll az Arsenal, és a következő két körben a Bayernnel játszik. A Chelsea elleni, vitatott bírói ítéletekkel is tarkított bukott rangadót követően az első hazai derbit muszáj lenne hoznia Wengeréknek, azonban ez nem lesz egyszerű az egyre inkább összeálló Vörös Ördögök ellen.

(Forrás: sportrajongo.hu/Bleacherreport; fotó: sportrajongo.hu/bbc.co.uk)