Jump to content

FIFA-botrány: az Adidas egyelőre nem akarja Blatter fejét

2015. 10. 03. 14:25

Bár a 2022-es, katari világbajnokság kapcsán napvilágott látott korrupciós botrány miatt az utóbbi napokban a FIFA számos szponzora lemondásra szólította fel Joseph Blattert, a FIFA elnökét, az Adidas nemrég kiadott közleményében nem látja ilyen borúsan a helyzetet.

A nyár közepén kirobbant korrupciós botrány miatt több FIFA-vezető ellen bírósági eljárás folyik az Egyesült Államokban és Svájcban, a kenőpénzek elfogadásával és hűtlen kezeléssel vádolt Joseph Blattert is kihallgatták.

A botrány kapcsán a hét egyik vezető híre volt, hogy azonnali lemondásra szólította fel az elnökött a szervezet egyik főszponzora, a Coca-Cola, majd a példáját további három főtámogató, a Visa, a Budweiser és a McDonald's is követte. "Blatter távozása lehetne a kezdete egy hiteles és hosszan tartó reformfolyamatnak -jelentette ki a Coca-Cola.Mminden egyes nappal erodálódik a FIFA tekintélye és imázsa. A FIFA-nak sürgősen átfogó reformokra van szüksége, amelyet csak egy teljesen független személy vihet véghez sikeresen.”

A támogatások megvonása azért jelenthet nagy problémát, mert az üdítőgyártó és a hasonló főszponzorok dollár tízmilliókkal támogatják évente a szervezetet, amelyet – mivel kormányoktól független –, alapvetően csak a támogatók lelépése tudna megingatni.

Nem hátrál ki egyelőre a FIFA és Blatter mögül az Adidas. A német sportszergyártó cég - amely a labdákat, és a játékvezetők uniformisát biztosítja - közleményében úgy fogalmazott, hogy a múltban számos alkalommal kiemelték a FIFA, mint szervezet tisztaságának, és a változások szükségességének fontosságát, csak és kizárólag a futball érdekeit szem előtt tartva, mely folyamatnak átláthatónak és gyorsnak kell lennie.

(Forrás: sportrajongo.hu/vs.hu/l'Équipe; fotó: sportrajongo.hu/extratime.org)