Jump to content

A legnagyobb feltámadások a 21. század futballjában

2015. 08. 14. 20:28

Kedden este szenzációs mérkőzést hozott a Barcelona-Sevilla Európai Szuperkupadöntő: a Bajnokok Ligája címvédője már 4-1-re vezetett a második félidő elején, az andalúzok azonban feltámadtak, és 3 gólt rúgva hosszabbításra mentették a meccset, végül azonban Pedro 117. percben szerzett góljával a katalánok megnyerték idei 4. kupájukat. Az Európa Liga címvédőjének teljesítménye adja cikkünk apropóját, amelyben a 21. század legnagyobb feltámadásait vesszük górcső alá.

1. Newcastle-Arsenal 4-4, Premier League - Igencsak bekezdtek az Ágyúsok 2011 telén a St. James Parkban: Walcott már az első percben betalált, őt követte Djourou a 3. percben, majd Van Persie a 10. és a 26. percben. A Szarkák drukkerei elindultak hazafelé. Mint utólag kiderült, nagy hiba volt: Diabyt az 56. percben kiállították, Joey Barton a 68. percben szépített, majd hétpercenként lecsaptak a szarkák: Best, ismét Barton, majd a 88. percben Tioté távoli bombájával sokkolt mindenkit. Elsősorban Arsene Wengert.

2. Wigan-Arsenal 5-7, Angol Ligakupa - A Ligakupa kimondva kimondatlanul a 4. számú kupasorozat az angol nagycsapatok számára. Nos, az Arsenal játékosai nem csináltak ebből nagy titkot a Wigan elleni nyolcaddöntőben 2012 októberében: a "kiscsapat" hazai pályán a 37. percben már 4-0-ra vezetett. Walcott még a szünet előtt szépített, a 64. percben jött Giroud, a 88. percig még mindig kétgólos volt a hátrány. Ekkor jött Koscielny fejese, majd a 4 perces hosszabbítás ráadás percében egy kavarodás végén Walcott egyenlített. Giroud mezét a szurkolók adták vissza (azt hitte, hogy újrajátszás jön), a hosszabbítás 103. percben Chamak góljával már a vendégeknél volt az előny, Pogrebnyak a 115. percben még egyenlített, de a 120. percben Walcott ismét lecsapott, a teljesen kinyíló hazaiakat pedig Chamak "végezte ki" a 122. percben.

3. Liverpool - Milan 3-3, Bajnokok Ligája döntő 2005 - Minden idők egyik, ha nem a legjobb Milanja a legenda Paolo Maldini góljával már a 44. másodpercben vezet. Crespo a 39. percben, majd Kaká álompassza után a 44. percben is betalál. 0-3 a félidő, a Pool tábora pedig rákezd a "You'll never walk alone"-ra. Kijönnek a Vörösök, és Gerrard, Smicer és Xabi Alonso góljával negyed óra alatt egyenlítenek. A tizenegyespárbajban Dudek a hős, a Pool pedig megnyeri a kupát. Diego Maradona: "Ennek a Milannak az 1970-es brazil csapat ellen sem szabadott volna 3-0-ról veszítenie."

4. Jugoszlávia - Szlovénia 3-3, Európa-bajnokság 2000 - A belga-holland közös rendezésű torna legjobb mérkőzése. A "kis" Szlovénia Zahovic vezetésével az 57. percre 3 gólos előnyt szerez. Mihajlovicsnál "lemegy a redőny", a 60. percben kiállítják. 13 perccel később már egyenlő az állás: Milosevics kétszer, Drulovics pedig egyszer köszönt be.

5. Németország - Svédország 4-4, világbajnoki selejtező 2012 - Klose a 15. percben már duplázott, Mertesacker, majd Özil góljával az 57. percben már 4-0 a házigazdáknak. Az utolsó félóra azonban Ibráéké: minden mindegy alapon rohamozva a svéd tízes, majd Lustig is betalál két percen belül, Elmander góljával már csak "-1", Elm pedig a 93. percben egész estés némaságba taszítja Berlint.

(bb)

(Forrás: sportrajongo.hu; fotó: sportrajongo.hu/mirror.co.uk/westernmorningnews.com)