Jump to content

BL: egy kis statisztika a negyeddöntőkre

2015. 03. 20. 13:55

Péntek délben az UEFA Nyon-i központjában kisorsolták a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőinek párosításait. A francia PSG a spanyol Barcelonával került össze, az Atlético Madrid városi riválisával a Real Madriddal játszik az elődöntőbe kerülésért, a Porto a Bayern Münchent kapta ellenfélnek, míg az Arsenalt búcsúztató Monaco a Dortmundot kiejtő Juventusszal játszik a negyeddöntőben.

Ami a PSG-Barcelona párharcot illeti, a két csapat eddig öt alkalommal futott össze egymással az európai kupákban. A továbbjutásra sokak szerint a Barcelonának van a nagyobb esélye, hiszen a katalánok jelenleg bombaformában futballoznak, ám a párharc a két csapat között nagyon is kiegyenlített. Az eddigi öt találkozás során egyet-egyet nyert mindkét gárda, a maradék összecsapás pedig döntetlennel zárult.

Az Atlético Madrid-Real Madrid párharcnak komolyabb a történelme, ám leginkább a spanyol bajnokik okán. A nemzetközi kupákban eddig csupán négyszer csapott össze egymással a két madridi alakulat, legutóbb a tavalyi kiírás fináléjában, melyet a Real nyert a hosszabbításban. A négy mérkőzésből csupán egyet tudott megnyerni az Atléti, a maradék hármat elbukta.

A Porto-Bayern München párharc hatodik alkalommal kerül megrendezésre az európai kupaporondon. A két csapat eddig ötször játszott egymás ellen, a németek kétszer nyertek, egyszer kikaptak, kétszer pedig döntetlent játszottak. A legemlékezetesebb összecsapás a portugál és a német együttes között kétség kívül az 1987-es BEK-döntő, ahol a nemrég elhunyt Udo Latek vezette Bayern annak ellenére kikapott 2-1-re a bécsi Práter Stadionban, (a portugálok góljait Madjer és Juary szerezték, a németekét Kögl) hogy egyrészt vezetett, másrészt esélyesebbnek tartották őket.

A Juventus és a Monaco számára ez a mostani lesz a harmadik alkalom, hogy egymásnak feszülnek. A korábbi kettőből egyet az olaszok, egyet a franciák nyertek. A két csapat mindkét mérkőzést az 1997-1998-as BL-sorozatban játszotta, mégpedig az elődöntők során. Az ominózus párharc az olaszok számára emlékezetesebb, hiszen akkor az első mérkőzésen 4-1-re nyertek a Zinedine Zidane fémjelezte torinóiak, és bár a visszavágón kikaptak 3-2-re, így is döntőbe jutottak. Afinálé aztán már nem sikerült túl jól a Juventusnak, a Real Madrid ugyanis Mijatovic góljával nyert, így a spanyoloké lett a BL-trófea.
A negyeddöntők első mérkőzéseit április 14-15-én, a visszavágókat 21-22-én rendezik meg.

(fg)

(Forrás:sportrajongo.hu;uefa.com/Fotó:Twitter, uefa.com)