Jump to content

Fabregas és a szükre 50 árnyalata

2015. 03. 16. 11:32

Az idény elején, egészen januárig Cesc Fabregas nevétől volt hangos a Stanford Bridge. A Chelsea spanyol támadója szárnyalt az átigazolását követően, leginkább neki, pontosabban ellenállhatatlan játékának volt köszönhető, hogy a londoniak a tabella élén vágtak neki az új esztendőnek. José Mourinho csapata jelenleg is vezeti a Premier League pontvadászatát, ám a spanyol játékmester beleszürkült a mezőnybe, igaz aki alaposan ismeri őt, az nem csodálkozik ezen.

Cesc Fabregasszal ugyanis szinte minden szezonban hasonló fordul elő, az első felében szárnyal, aztán a második felében megtorpanás fedezhető fel a formájában. A világ és Európa-bajnok támadó az idény során eddig nem lőtt túl sok gólt (2), viszont gólpasszok tekintetében igen jól állt, januárig 13-szor hozta kihagyhatatlan helyzetbe csapattársait. Igen ám, de január óta árnyéka önmagának, gólt nem szerzett, gólpasszt is csak kettőt adott. A londoni szurkolók már el is kezdtek aggódni, hogy kedvencükön ismét úrrá lett a korábban vele kapcsolatban eddig szinte mindig tapasztalható szindróma, nevezetesen, hogy az idény második felére kipukkan.

Ha megnézzük, hogy Fabregas a korábbi csapatainál hogyan produkált a bajnokság első, illetve második felében, akkor a fenti megállapítás bizonyítást nyer. A spanyol játékos a legutóbbi idény első felében 16 gólt és gólpasszt jegyzett összesen, ám januártól már csak 5 került a neve mellé. Ha a teljesítményét a 2009-2010-es idénytől vizsgáljuk, akkor azt látjuk, hogy egy kivétellel (2010-2011) az évad első felében mindig bőven 10 fülé jutott gólok és gólpasszok (a kettő együtt értendő) tekintetében, ám január után egyszer sem lépte át a bűvös 10-et. Fabregas az utóbbi öt évben ha az éppen aktuális bajnokságot és a Bajnokok Ligáját nézzük, akkor augusztus és január között 113 mérkőzésen 35 gólt szerzett és 52 gólpasszt osztott ki, viszont február és május között 71 mérkőzésen már csak 6 gól és 14 assziszt került a neve mellé.

A spanyol tehát hullámvölgyben van, és ezt bizonyára José Mourinho sem néz jó szemmel, már csak azért sem, mert a portugál mester által korábban nem favorizált, éppen ezért értékesített Kevin de Bruyne - akinek a helyére érkezett Fabregas - a Wolfsburgnál lejátszott eddigi 24 mérkőzésén 8 gólt és 15 gólpasszt jegyez...
(fg)
(Forrás:sportrajongo.hu/Fotó:skysports.com)