Jump to content

Anelka: 36! - 5 emlékezetes válogatottbeli pillanat

2015. 03. 14. 16:27

Ma ünnepli 36. születésnapját Nicolas Anelka, a francia válogatott egykori öntörvényű csatára, aki karrierje során a PSG, az Arsenal, a Real Madrid, a Manchester City, a Chelsea, és a Liverpool kötelékében is megfordult. A Bleacherreport cikkében azonban nem az ezen klubokban nyújtott teljesítményére, hanem a francia válogatottban mutatott produkcióira fókuszált, azok közül is a korai szakaszra, mivel a csatár válogatottbeli karrierje 2010-ben igencsak dicstelenül, a Domenech-botrány keretében ért véget…

1. Az 1998-ban hazai pályán világbajnokságot nyerő francia válogatott alapjait Gérard Houllier fektette le 1996-ban, amikor az általa vezetett U-19-es csapat megnyerte az Európa-bajnokságot. A spanyolokat a döntőben 1-0-ra legyőző fiatal csapat sztárjai a tornán 4 gólos David Trezeguet mellett Thierry Henry, Mikael Silvestre, William Gallas és Anelka voltak, utóbbinak azonban csak a világbajnokság után sikerült stabil helyet kiharcolnia magának a nagyválogatottban.

2. A 2000-es Európa-bajnokságra kvalifikáló selejtezősorozatban szerezte első góljait Oroszország ellen, amikor 1 góllal és 1 gólpasszal vette ki a részét az idegenbeli 3-2-es sikerből.

3. A következő góljára négy hónapot kellett várnia, amikor a Wembleyben Anglia ellen duplázni tudott.

4. Legjobb válogatott mérkőzése a portugáliai Európa-bajnokság elődöntője volt. A Kékek korán hátrányba kerültek a házigazdák ellen, azonban az egész meccsen agilisan játszó Anelka gólpasszát Henry gólra váltotta, a hosszabbítás 117. percében pedig jött Abel Xavier keze, és Zidane tizenegyese… A többi már történelem.

5. A 2010-es világbajnokság playoff körének legemlékezetesebb párharca a francia-ír meccs volt, annak is inkább a második, Párizsban rendezett visszavágója, amikor Thierry Henry kézzel szerzett góljával juttatta ki a Kékeket Dél-Afrikába. Sokan elfelejtik azonban, hogy az odavágón Anelka góljával nyertek a gallok, ami a csatár utolsó gólja – és utolsó pozitív cselekedete – volt a válogatottban.

(Forrás: sportrajongo.hu/Bleacherreport twitter; fotó: sportrajongo.hu/picpicx.com/theguardian.com)