Jump to content

PL: megéri-e Falcao az árát?

2015. 02. 14. 14:25

Radamel Falcao Manchesterbe szerződése egyszerre volt óriási meglepetés és lélegzetelállító esemény: a Tigris elsőrangú, világklasszis csatár, aki minden csapat védelmének komoly problémát okoz. Sérülését leszámítva kevés jel mutatott arra, hogy korábbi formáját nem tudja visszanyerni a Unitedben, azonban amint tudjuk, a dolgok nem mennek mindig simán...

Amikor egy futballklubnak lehetősége nyílik megszerezni egy igazán ikonikus futballistát, az a csapat szurkolóinak izgalmas pillanat. A gondolat, hogy egy világklasszis játékost imádott csapata mezében lát a drukker, dalba foglalja a nevét, az semmi máshoz sem fogható. Így voltak ezzel a Manchester United rajongói is, amikor a kolumbiai klasszist mintegy 43 millió fontért megvették a Vörös Ördögök. Falcao 16 mérkőzésen 4 gólt szerzett, ami távolról sem közelíti meg az elvárt szintet. A kérdés az, hogy ez az ő, vagy Louis van Gaal hibája?

Bajos dolog lenne bárkit is vádolni a United jelenlegi helyzetében, jó példa ugyanakkor a problémákra Angel di Maria esete: a tavasszal és a világbajnokságon bombaformában lévő argentin szélső van Gaal Unitedjében sokszor szenved. Azonban amikor megy neki, legjobb formája messze túlszárnyalja Falcao legjobb formáját, aki viszont nehéz helyzetben van az "új" Unitedben, ahol az előrepasszoktól a csapattársak "rettegnek", ami egy csatár életét borzasztóan megnehezíti. Van Gaal a hangsúlyt a "ne veszítsünk" taktikára helyezi, és nem arra, hogy a keretben lévő, valóban hatalmas potenciált maximálisan kiaknázza, és ha ez így folytatódik, Falcao valóban nem ér 43 millió fontot. A kolumbiai bűnbakká válhat azzal, hogy ő egy olyan típusú játékos, akit folyamatosan "tömni" kell labdákkal, hogy jól teljesítsen, azonban a taktika ezt nem teszi lehetővé.

A Manchester védjegye ugyanakkor az attraktív, támadó futball, a van Persie-Falcao-Rooney-Di Maria-Mata támadóötössel pedig nagyon kevés csapat támadóereje veheti fel a versenyt. A riválisok nyomása pedig nőttön nő a BL helyekért vívott harcban: a Liverpool és a Spurs egyre erősebb, az Arsenal pedig egyre élesebb Özil és Walcott visszatérésével, így ha Van Gaal nem akarja fejleszteni, és a rendelkezésre álló kerethez igazítani a taktikát, könnyen lemaradhat a csapat a Bajnokok Ligájáról, ami igen könnyen a holland mester állásába kerülhet.

(bb)

(Forrás: sportrajongo.hu/Bleacherreport twitter; fotó: sportrajongo.hu/telegraph.co.uk)