Jump to content

Dárdai Pál a Hertha BSC megbízott vezetőedzője

2015. 02. 05. 13:42

Ideiglenesen Dárdai Pált, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát nevezte ki a német Bundesligában szereplő Hertha BSC vezetősége az első csapat szakvezetőjének. Dárdai nem egyedül, hanem Rainer Widmayerrel közösen irányítja a szebb napokat látott berlini klub élvonalbeli együttesét.

A Hertha BSC csütörtökön Facebook-oldalán jelentette be, hogy menesztette Jos Luhukay vezetőedzőt és segítőit, egyben jelezte, hogy a csapat korábbi játékosát, a jelenleg a klub utánpótlásában dolgozó Dárdai Pált, illetve Rainer Widmayert bízta meg a szakmai munka ellátásával.
Dárdai Pál a berlini klub legendája, bajnoki találkozókon összesen 280 alkalommal szerepelt a berlini együttes színeiben, ezzel csúcstartó a klub egykori légiósai között. Dárdai a győztes mérkőzések tekintetében is rekorder, nála több nyertes meccsel (107) a Hertha történetében senki sem rendelkezik.
Ami Dárdai kollégáját, Rainer Widmayert illeti, a szakember nem először kap ideiglenes megbízást a berlini klubtól. A 2010-2011-es szezonban miután a Hertha vezetősége menesztette Markus Babbelt Widmayer lett a megbízott szakvezető egészen addig, amíg az új vezetőedzőt, Michael Skibbét ki nem nevezték. Ezt követően Widmayer elhagyta a klubot és követte korábbi "főnökét" Markus Babbelt a Hoffenheimhez. Skibbe után amúgy René Tretschok, majd Otto Rehagel is irányította a berlini csapatot, őket követte 2012 július 1-én Jos Luhukay.
Luhukay sorsát a csapat legutóbbi, a Bayer Leverkusen elleni vereség pecsételte meg a sorsát. A Hertha idén mindkét bajnoki találkozóján kikapott, így visszacsúszott az utolsó előtti helyre a tabellán.
Dárdai Pál kinevezését a Magyar Labdarúgó Szövetség az MLSZ hivatalos honlapján természetesen rögtön üdvözölte, egyben hangsúlyozta, hogy a szakember kinevezése nem befolyásolja a Hertha és az MLSZ közötti szerződést, a szakember magyar válogatottnál vállalt munkáját: ennek megfelelően Dárdai Pál a következő időszakban párhuzamosan látja el a Hertha BSC vezetőedzői, valamint a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányi feladatait.
Dárdai Pál a Hertha 1963-as Bundesligában való bemutatkozása óta a 42. szakvezetője a klubnak, Csernai Pál után pedig mindössze a második magyar szakember, akit az első csapat vezetőedzőjének választottak. Dárdai Pál a Mainz elleni bajnokin debütál a Hertha élén szombaton.

(Forrás:sportrajongo.hu/Fotó:nb1.hu)