Jump to content

FIFA-gála: nem történt meglepetés, CR7 vitte el az Aranylabdát

2015. 01. 12. 20:42

Nem borult a papírforma, Manuel Neuer nem lett Lev Jasin után a második aranylabdás kapus és Lionel Messi sem szerezte meg ötödik Aranylabdáját, ugyanis a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség valamint a France Football magazin által közösen odaítélt FIFA-Aranylabda Cristiano Ronaldóé lett. A portugál pályafutása alatt immáron harmadszorra nyerte el a sportág legrangosabb egyéni elismerését.

A hétfőn rendezett zürichi éves FIFA-gálán nem történt meglepetés, Cristiano Ronaldo a Real Madrid portugál válogatott labdarúgója nyerte az Aranylabdát. Ronaldo klubcsapatával Bajnokok Ligáját nyert és bár a világbajnokságon nem tudott a portugál válogatott vezérévé válni és a spanyol bajnoki címet is elbukta a Real Madriddal a városi rivális Atlético ellen, a szezon során szerzett 51 gólja - beleértve a BL-ben lőtt rekordot jelentő 17-et - bőven elég volt ahhoz, hogy maga mögé utasítsa az önmagához és a korábbi évekhez képest valóban haloványabb szezont záró Lionel Messit, valamint a Bayern Münchenben csillogó, német bajnokságot és kupát, majd nyáron a német válogatottal világbajnoki aranyérmet nyerő kapust, Manuel Neuert. Ronaldo pályafutása során immáron harmadszorra nyerte el az Aranylabdát. A FIFA honlapjának beszámolója szerint Ronaldo hatalmas fölénnyel, a szavazatok 37,66 százalékát begyűjtve diadalmaskodott. A második helyen a négyszeres győztes Lionel Messi végzett 15,76 százalékkal, míg Manuel Neuer mindössze négy századdal lemaradva, 15,72 százalékkal lett harmadik.
A nőknél a Bajnokok Ligájában címvédő Wolfsburg erőssége, Nadine Kesslert választották a legjobbnak. Az eseményen röviden megemlékeztek a múlt heti párizsi terrortámadásról is, a kivetítőkön a "Je suis Charlie" jelmondat volt olvasható. A hatodik alkalommal kiírt Puskás-díjat, vagyis az év legszebb góljáért járó elismerést James Rodríguez kapta. A Real Madrid középpályása azzal érdemelte ki, hogy június 28-án a brazíliai világbajnokságon az uruguayiak elleni nyolcaddöntőben egy mellel maga elé tett labdát a levegőből védhetetlenül bombázott kapura és az a keresztlécről pattant a gólvonal mögé. A legjobb férfi csapatot irányító edző Joachim Löw, a világbajnok német válogatott szövetségi kapitánya lett. A legjobb női csapatot irányító szakembernek a BL-győztes Wofsburgot irányító Ralf Kellermannt választották.
A Fifa-gála díjazottjai:
FIFA-Aranylabda (az év legjobb férfi játékosa): Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid)
az év legjobb női játékosa: Nadine Kessler (német, VfL Wolfsburg)
az év edzője férficsapatnál: Joachim Löw (német, német válogatott)
az év edzője női csapatnál: Ralf Kellermann (német, VfL Wolfsburg)
FIFA Puskás-díj (az év legszebb gólja): James Rodríguez (kolumbiai, Real Madrid)
FIFA-elnöki különdíj: Kagava Hirosi japán újságíró
FIFA Fair Play-díj: a 2014-es önkéntesek
Az Év csapata: Manuel Neuer (német, Bayern München) - Sergio Ramos (spanyol, Real Madrid), David Luiz (brazil, Paris Saint-Germain), Thiago Silva (brazil, Paris Saint-Germain), Philipp Lahm (német, Bayern München) - Toni Kross (német, Real Madrid), Andrés Iniesta (spanyol, FC Barcelona), Angel Di María (argentin, Manchester United) - Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid), Lionel Messi (argentin, FC Barcelona), Arjen Robben (holland, Bayern München) (Forrás:sportrajongo.hu/Fotó:twitter)