Jump to content

Barcelona - Atletico: most több, mint egy rangadó

2015. 01. 11. 15:25

Önmagában egy Barcelona-Atletico Madrid mérkőzés - főleg az Atletico elmúlt 3 évben mutatott formáját tekintve - mindig nagy érdeklődésre tart számot, nemcsak Spanyolországban, hanem szerte a világon. A ma este 21 órakor kezdődő rangadó azonban a futballon túl számos olyan kérdésről is dönthet, ami a hazai csapat közeljövőjét alapvetően meghatározhatja.

A több sebből vérző hazaiak igen hektikus héten vannak túl: bármennyire is kezdett biztatóan a nyáron kinevezett Luis Enrique, a Real elleni, igazi értékmérőnek számító vereség óta egyre inkább veszíti el mind a szurkolók, mind a média támogatását, a Sociedad elleni vereség előzményei és utózöngéi alapján pedig sikerült tengelyt akasztania Lionel Messivel is. A kezdőcsapatból kihagyott argentin klasszis nehezményezésének jeleként a hétfői nyilvános edzésen gyomorpanaszokra hivatkozva nem jelent meg, megbüntetéséről pedig állítólag csak a Piqué-Xavi-Busquets tárgyalóküldöttség tudta lebeszélni Luis Enriquét. A hírek szerint Luis Enrique nem szeret kommunikálni a játékosokkal, újításait nehezen fogadja el az öltöző, spanyol lapértesülések szerint pedig ha nem nyer ma a csapata, akkor elköszönnek tőle. Ugyanakkor nem lehet elvitatni az elnök és a héten távozó sportigazgató, Andoni Zubizzareta felelősségét sem, aki idestova 6 teljes éve nem tudott az éppen aktuális vezetőedző kívánalmainak megfelelő középhátvédet igazolni, és ezzel a csapat "légvédelmi" hiányosságait pótolni. Nem véletlen, hogy az eredetileg 2016-ban esedékes elnökválasztásokat - főleg a szurkolók és a média nyomásának engedve - 2015 nyarára előrehozták a teljes megújulás jegyében, amelynek résztvevőivel kapcsolatban megindultak a találgatások

Az Atleticónak nincsenek a fentiekhez hasonló problémái: mióta "Cholo" Simeone az edző, az Atletico nem enged a kemény, határozott, az ellenfelet megfojtó játékából, és a tavalyi, bajnoki címmel záródó szezont követően - apróbb megingásokkal - továbbra is élcsapatnak számít. A nyáron a Sociedadtól igazolt Griezmann a kezdeti bizonytalanságot követően immáron megfelelően tudja pótolni a nyáron távozó Diego Costát, a csapat tavalyi magja - Arda Turan, Koke, Gabi, Juanfran, Godín - pedig továbbra is meg tudja adni a kellő masszivitást a csapatnak. Egyedül a nyáron a Torinótól érkező Alessio Cerci nem tudott gyökeret ereszteni, őt már kölcsön is adták a Milannak, ahonnan cserébe a régi nagy kedvenc, a hosszú évek óta önmagát kereső Fernando Torres érkezett. A "Matracosok" nincsenek rossz formában: a hétközben a Spanyol Kupa nyolcaddöntőjének első mérkőzésén hazai pályán 2-0-ra legyőzték a Realt. Eddig sem szenvedtek önbizalomhiányban, és ha valamikor, akkor most megverhetik a több sebből vérző Barcelonát.

(bb)

(Forrás: sportrajongo.hu; fotó: sportrajongo.hu/fcb.com)