Jump to content

BL: az Arsenal - Dortmund csoportrangadó elé

2014. 11. 26. 13:30

Szerda este az Emirates Stadionban feszül egymásnak az Arsenal és a Borussia Dortmund a Bajnokok Ligája D-csoportjában. A már továbbjutó németeknek 12, míg a 2. helyen álló, nagy valószínűséggel szintén továbbjutó londoniaknak 7 pontjuk van 4 forduló után. A Barcelona, PSG, Ajax, Nicosia fémjelezte F-csoport mellett a D-csoport a Bajnokok Ligájája másik olyan csoportja, ahol nagy valószínűséggel az előzetesen várt két csapat fog továbblépni a legjobb 16 közé. Kell is a sikerélmény mind Dortmundban, mind London északi részén, mivel a bajnokságban igencsak akadozik a szekér.

Szakírók véleménye szerint az Arsenal szezonjában semmi meglepő nincsen, beleillik az előző évek sormintájába. Arsene Wenger az Emirates Stadion felépítéséhez felvett hitel visszatörlesztését éveken keresztül a játékoskeret megerősítésére szánt összegből biztosította, így "sikerült" egy igen hosszú időszakra kiírnia az Ágyúsokat a Premier League és a Bajnokok Ligája végrehajráiból, köszönhetően elsősorban annak, hogy fiatal, viszonylag olcsó játékosokat igazolt, a közben klasszissá érett játékosokat (Van Persie, Fabregas, Nasri) pedig megfelelő ellenértékért elengedte. Ebből a szemszögből bravúrosnak mondható az Arsenal szereplése, hiszen a Bajnokok Ligája szereplés egyik évben sem forgott igazán veszélyben. A tavalyi átigazolási szezonban Wenger igen komoly összegért leigazolta Mesut Özilt, idén pedig Alexis Sanchezzel erősített, azonban igazi klasszis befejezőcsatár hiányában - miközben a nagy rivális Chelsea, City, United triónál hemzsegnek a világklasszis ékek - nem igazán tud beleszólni a bajnoki címért folyó versenyfutásba. A Bajnokok Ligájában eddig egy dortmundi vereség, valamint egy 3-0-ás vezetésről döntetlenre "hozott" Anderlecht elleni hazai mérkőzés rondít bele az összképbe.

Hasonló, mégis más a dortmundi sárga-feketék helyzete: az elmúlt évek sikerei (2 bajnoki cím, döntő és elődöntő a BL-ben) ellenére sem tudták megtartani legnagyobb ászaikat: 2013 nyarán Götze, most nyáron pedig Lewandowski távozott a nagy rivális Bayernhez. Bármennyire is zseniális edző a mostanság a Liverpool kispadjával szóba hozott Jürgen Klopp, várható volt, hogy a folyamatosan "lerabolt" csapat életében jön egy gyengébb szezon. Nos, a Dortmund eddig ezt maximálisan hozza idén, jelen pillanatban ugyanis kiesőhelyen állnak a Bundesligában. A Bajnokok Ligájában eddig makulátlan mérleggel bírnak a sárga-feketék, a négy mérkőzésen szerzett 12 pont továbbjutást ér, a csoportelsőséghez pedig - egy kis különbségű londoni vereség esetén is - elegendő 1 pont is.

Mivel nagy valószínűséggel mindkét csapat továbbjut, nem biztonsági játékot, hanem sokkal inkább támadó és szórakoztató focit várunk tőlük, ami gyógyír lehet a bajnokságban szerzett sebekre.

(bb)

(Forrás: sportrajongo.hu; fotó: sportrajongo.hu/bvb.de/dailymail.co.uk)