Jump to content

Anglia: Malky Mackay második esélye

2014. 11. 20. 16:00

Malky Mackay lett a Championship 22. helyén szerénykedő Wigan Athletic új menedzsere. Magában véve nem lenne meglepő ez a hír, mivel a skót szakember remek munkát végzett mind a Watford, mind a Cardiff City élén. Figyelembe véve azonban az ellene folyó eljárást és annak hátterét, már sokkal érdekesebb a kinevezés.

Még nincs egy éve, hogy Mackayt felállította a Cardiff City kispadjáról a klub maláj tulajdonosa, Vincent Tan. Viharos körülmények között váltak el a felek: Vincent Tan feljelentette a skót menedzsert és a szakmai igazgatót, Iain Moody-t, mondván a páros áron felül vásárolt játékosokat, és a hasznot lefölözték az ügynökökkel.

A nyomozás során lefoglalták kettejük levelezését, amelyet Vincent Tan készségesen el is juttatott a sajtónak és az FA-nek. A vizsgálat során számos rasszista, homofób, antiszemita, és szexista üzenetet találtak. Angliában – ahol egyébként is nagyon odafigyelnek a politikai korrektségre – hatalmas botrány kerekedett az ügyből, az időközben már a Crystal Palace-nál dologzó Moody-t el is küldte a londoni klub. Mackay nem tagadta az üzenetek valódiságát, nyilvánosan bocsánatot kért mindenkitől, akit esetleg megbántott, és azt mondta, hogy csak vicceltek, nem gondolták komolyan a leírtakat.

Nem meglepő talán, hogy ilyen előzmények után Malky Mackay nehezen talált újra munkát. Egészen tegnapig. Amikor először felmerült Mackay neve a Wigannél, Lisa Nandy (a város parlamenti képviselője) figyelmeztette Whelant, hogy ne nevezze ki a megbélyegzett skót szakembert. Ezzel szemben a játékosok támogatták az új edző kinevezését, erről Gary Caldwell csapatkapitány számolt be.

A történet azonban még nem ért véget, és nem is fog amíg a labdarúgó szövetség vizsgálata le nem zárul. Remélhetőleg Mackay tanult a hibájából, és tisztában van vele, hogy egy utolsó esélyt kapott most Whelantől. Valószínűleg sosem mossa le magáról ezt az ügyet, de ha jól végzi a munkáját a Wigannél, még sokra viheti.

(la)

(Forrás:sportrajongo.hu/Fotó:bleacherreport.com)