Jump to content

EB selejtezők: pályán a mieink, a vb-győztes és a szerbek

2014. 11. 14. 14:40

Tovább folytatódnak a 2016-os franciaországi EB selejtezői a D, F és I csoportban. A németek hazai pályán gálázhatnak, brit rangadót is rendeznek, két csoportban, köztük a miénkben pedig tovább folytatódhat a tolongás a továbbjutó helyekért.

A D jelű hatosban a találkozók már 18:00-kor megkezdődnek. A lengyel válogatott, Robert Lewandowskival a soraiban Grúziába látogat, ahol egy esetleges győzelem esetén továbbra is a csoport élén maradhatnak. A német válogatott hazai pályán, Berlinben fogadja a lelkes amatőrökből álló Gibraltár csapatát. Nem kérdéses a hazai csapat győzelme, inkább csak, hogy mennyire akarja kiszolgálni a publikumot a Nationalelf, mely a VB győzelem óta nem nagyon van elkényeztetve. Persze sok függhet attól, hogy milyen német csapat áll ki, bár egy ’’tartalékos’’ csapat is könnyen rendezhet gálát. A csoport harmadik mérkőzése a Skócia – Írország találkozó, ami szomszédvárak rangadója. Legutób a skótok pontot raboltak nem kis meglepetésre Lengyelországból, míg az írek ugyanezt tették, sokkal nagyobb meglepetésre Németországból a 94. percben. Mindkét csapatnak szüksége van a 3 pontra, ez a párharc sokat számít a 3. pozícióért folyó csatában.

Az F csoportban, melyben a magyar csapat is érdekelt tovább folytatódnak a kacifántos mérkőzések. A csoport listavezetője Észak-Írország, mely eddig 100%-os, úgy, hogy Görögországból és Magyarországról is 3 ponttal repültek haza, most pedig Romániában vendégeskednek. A románok szintén veretlenek még, bár nekünk lett volna sanszunk ezen változtatni. Görögország hazai pályán fogadja a Feröer-szigeteket, mely kötelező győzelem számukra. A görögök eddig csalódást keltően szerepelnek, 1 pontot gyűjtöttek a három meccs alatt. Romániától és Észak-Írországtól is vereséget szenvedtek hazai pályán, és még gólt sem tudtak rúgni, míg Finnországban 1-1-et játszottak. Bár a keresztbeveréseknek köszönhetően még semmi nincs veszve, ma este kötelező Mitroglouéknak a győzelem. Végezetül, a számunkra legfontosabb találkozó, a Magyarország – Finnország összecsapás. Két azonos mérleggel álló csapat találkozója. A Groupama Arénába már mindegy jegy elkelt, így több mint 20.000 néző hajthatja bele Dárdai Pál legényeit a győzelemre. A szövetségi kapitány nem ígért szórakoztató futballt, harcos mérkőzést vár, viszont mi nem szeretnénk hasonló izgalmakat, mint ’97-ben vagy 2010-ben, döntsük el a meccset már az elején.

Az I csoportban, ahova csak 5 csapat kapott besorolást, két mérkőzést rendeznek. Portugália hazai pályán fogadja Örményországot. Cristiano Ronaldoék első meccsükön kikaptak Albániától, igaz a Real Madrid klasszisa nem játszott a találkozón, majd utána Dániában javítottak, igaz ehhez már kellett CR7, aki a 95. percben talált a hálóba. Örményország masszív ellenfél, bár a portugálok az egyértelmű esélyesek, nem lesz könnyű dolguk. A másik találkozón Szerbia Dániával találkozik, ám a helyszínen egy szerb fanatikus sem bíztathatja a válogatottat, még az Albánia elleni drón-affér miatt. A csoport szorosságát jól példázza, hogy a csoportot vezető Dánia egy vereséggel akár a negyedik helyre is visszacsúszhat.

(PL)

(forrás: sportrajongo.hu képek: uefa.com)