Jump to content

Vb 2014: Hollandiáé a bronz, van Gaal dicsért, Scolari nem mondott le

2014. 07. 13. 07:36

A holland válogatott szerezte meg a bronzérmet a brazíliai labdarúgó-világbajnokságon, miután a torna szombati helyosztóján 3-0-ra legyőzte a házigazdák válogatottját. A mérkőzésen a játékvezető botrányosan gyengén működött közre, elmaradt büntetőt és kiosztatlan piros lapot is számon lehetett kérni rajta. Brazília 1940 óta először kapott ki egymás után kétszer tétmérkőzésen hazai pályán, utolsó két mérkőzésén tíz gólt kapott és csak egyet lőtt.

Mindkét válogatott más felállásban lépett pályára az elődöntőkhöz képest, a hollandoknál a kényszer - Wesley Sneijder sérülése - szülte, a braziloknál pedig a szükség. A hazaiak még a németek elleni mérkőzésnél is gyengébben kezdtek, hiszen már a 3. percben hátrányba kerültek. Robbent rántotta le a 16-oson kívül utolsó emberként Thiago Silva, a játékvezető ugyanakkor büntetőt ítélt a szabadrúgás helyett, a brazil csapatkapitánynak viszont piros helyett csak sárga lapot mutatott fel. A büntetőt van Persie vágta védhetetlenül a hálóba, vezetett Hollandia. A hollandok a 16. percben megduplázták előnyüket, köszönhetően a botrányosan gyenge brazil védelemnek. Arjen Robben indult meg, majd kiugratta a jobb szélen felfutó - egyébként lesen lévő - De Guzmant, a középpályás beadását David Luiz középre fejelte, Blind a 11-es pontnál érkezett és még arra is volt ideje, hogy levegye a labdát, majd igazított rajta egyet és higgadtan a léc alá bombázott.

Luiz Felipe Scolari több cserével próbálta meg felfrissíteni csapatát, ám a meddő mezőnyfölény ellenére a gól csak nem akart összejönni a házigazdának. A 68. percben Oscar ellen követtek el szabálytalanságot a holland 16-oson belül, ám a játékvezető folytatva ámokfutását a jogos büntető helyett a brazil játékmesternek adott sárga lapot színészkedésért. A végén az Oranje bevitte a kegyelemdöfést a braziloknak, a rendes játékidő letelte után nem sokkal Georginio Wijnaldum állította be a 3-0-ás végeredményt. A végén van Gaal még behozta Vormot a kapuba, így a hollandoktól minden játékos pályára léphetett a világbajnokságon.

Hollandia a négy évvel ezelőtti ezüstérem után ezúttal bronzérmes lett, fennállása során amúgy először egy világbajnokságon. Ami Brazíliát illeti, a házigazda két mérkőzés alatt tíz gólt kapott és csak egyet lőtt, története legkínosabb vb-jét zárta, 1966 és 1974 után immáron harmadszor fordult elő, hogy sorozatban két vb-mérkőzésen hagyták el vesztesen a pályát, ráadásul a tornák történetében most kapták a legtöbb gólt, szám szerint 14-et.

Louis van Gaal utoljára vezette a holland válogatottat, a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy ez a mostani volt pályafutása legjobb csapata, amit vezethetett, nem feltétlenül a futballtudása miatt, sokkal inkább a játékosok emberi tulajdonsága miatt. Brazil oldalon Luiz Felipe Scolari nem mondott le, a szövetség elnökére bízza a döntést, ám borítékolható, hogy a bukott kapitányt nem fogják marasztalni.

A világbajnokság ma este magyar idő szerint a 21 órakor kezdődő döntővel zárul ahol Németország és Argentína csatázik a vb-trófeáért.

(Fotó:thetimes.co.uk/theguardian.com)