Jump to content

Vb 2014: Argentína lesz Németország ellenfele

2014. 07. 10. 08:32

Megismétlődik az 1990-es finálé a 2014-es brazíliai labdarúgó világbajnokságon, ugyanis a második elődöntőben Argentína tizenegyesekkel legyőzte Hollandia válogatottját, így bejutott a döntőbe, ahol majd a házigazda brazilokat 7-1-re kiütő Németország lesz az ellenfele. Hollandia a brazilokkal játszik a bronzéremért szombaton, míg a torna döntőjét vasárnap rendezik.

Azt előre lehetett tudni, hogy a holland-argentin elődöntő nem hoz majd annyira látványos játékot, mint a német-brazil hozott, igaz azt is borítékolni lehetett, hogy annyira egyoldalú sem lesz az összecsapás. Mindkét gárda a biztos védekezésre alapozta játékát, így bármennyire is furcsa, de egyetlen veszélyes akciót sem láthatott a Corinthians Aréna közönsége az első félidőben. Egyedül Lionel Messi próbálkozhatott egy közeli szabadrúgással, de Jasper Cillessen magabiztosan hárította a lövést. A másik oldalon Arjen Robben próbálkozott, ám társak híján ő sem tudta megváltani a világot.

A fordulást követően sem változott a játék képe, a kapuk közelében semmiféle veszély nem alakult ki. Az utolsó percben végül mindkét oldalon adódott egy-egy lehetőség, de előbb Agüero, majd Robben is rossz megoldást választott, így maradt a döntetlen, jöhetett a ráadás.

A hosszabbításban még inkább a biztonságra törekedtek a csapatok, ezúttal is a védelmek játszották a főszerepet, ennek ellenére a 115. percben Rodrigo Palacio nagy helyzetben találta magát, de mintha túlságosan is meglepődött volna, rendkívül gyengén a holland kapus kezébe fejelt. Miután a hosszabbítás sem hozott gólt, jöhettek a büntetők és végre valami izgalom.

Elsőként a hollandok lőhettek, a statisztika pedig az ő pártjukon állt, hiszen a vb-k történetében általában az a csapat nyerte a büntetőket, amely kezdhette a sorozatot. Ennek ellenére a hollandok esélyei csökkentek rögtön az első lövésnél, ugyanis Vlaar gyengén balra helyezett lövését Romero könnyedén hárította. Jött Messi aki higgadtan emelt a kapu jobb oldalába (1-0). A hollandoknál Robbenen volt a sor, aki két lépés után a bal alsó sarokba lőtt (1-1). Következett Garay aki hatalmas erővel középre a léc alá bombázott (2-1). A hollandok következő lövője Sneijder volt, jobb oldalra tartó lövését azonban Romero vetődve hárította. Jöhetett Agüero, akinek a jobb sarokra tartó lövésére Cillessen jól mozdult, de a labda a hálóban kötött ki (3-1). A hollandoknál Kuyt következett, aki higgadtan passzolt a bal alsóba (3-2), majd végül a csereként beállt Maxi Rodríguez nagy erejű lövésébe Cillessen csak belekapni tudott (4-2), így Argentina megnyerte a mérkőzést.

Az 1978-ban és 1986-ban is vb-győztes argentinok - akik még soha nem kaptak ki vb-elődöntőben - 1990 után játszhatnak újra világbajnoki döntőt. Akkor az olaszországi torna római fináléjában Andy Brehme büntetője után a németektől kaptak ki 1-0-ra.

Elődöntő:
Argentína-Hollandia 0-0 - büntetőkkel: 4-2

(Fotó:bristolpost.co.uk)