Jump to content

Vb 2014: Németország elődöntős, a franciák búcsúztak

2014. 07. 04. 20:11

A német válogatott 1-0-s győzelmet aratott a francia csapat felett a brazíliai labdarúgó-világbajnokság pénteki negyeddöntőjében, ezzel elsőként került a legjobb négy közé. A németek sorozatban negyedszer jutottak el vb-n az elődöntőig, ez korábban még egyetlen nemzeti együttesnek sem sikerült. Joachim Löw együttese a döntőbe kerülésért a Brazília-Kolumbia összecsapás győztesével játszik majd.

A találkozó kezdetén inkább a németek irányították a játékot, némi mezőnyfölényt is kiharcoltak maguknak, az első komoly helyzet ugyanakkor a franciák előtt adódott a 7. percben, de Benzema lövése célt tévesztett. Nem sokkal később a Nationalelf az első igazi lehetőségét gólra váltotta, a Real Madriddal hírbe hozott Toni Kroos bal oldali szabadrúgására Hummels érkezett a tizenhatoson belül, Varane nem tudta tartani a németet, aki az ötösről szép mozdulattal fejelt a léc alá (1-0).

A gólt követően változott a franciák játéka, Didier Deschamps együttesének kellett futnia az eredmény után, meddő mezőnyfölényt ki is alakítottak a francia játékosok, ám a német védelem jól zárt. Joachim Löw együttese tudatosan átengedte a területet, ám egy 20 perces időszak elteltével ritmust váltott és néhányszor újra veszélyeztetett. A helyzetekből azonban nem lett gól, pedig ezúttal a vb gólrekordra hajtó Miroslav Klose is ott volt a kezdőcsapatban. A félidő hajrájában ismét a franciák erőltették jobban a támadásokat, de vagy Neuer kapus, vagy a masszív német védelem állta útjukat.

Fordulás után mindkét csapat hasonló intenzitással vetette bele magát a játékba, valamivel talán a francia válogatott volt veszélyesebb, de a németek is könnyen mentek át támadásba a védekezésből, és nem egyszer veszélyeztettek. A félidő felére úgy tűnt, mindkét oldalon elfáradt néhány játékos, a szövetségi kapitányok cseréltek is. Az utolsó 15 perc kezdetén újra felpörgött a mérkőzés, a kapuk ismét gyakran forogtak veszélyben. A hajrában a csereként beálló Schürrle került óriási helyzetbe, de ahogy Algéria ellen, úgy most is hibázot, ezúttal Llorisba lőtte a labdát. Néhány perccel később ismét Schürle dönthette volna el a mérkőzést, azonban ezúttal Varane-t találta telibe. A franciák nem tudtak mit kezdeni a német védelemmel, igaz a ráadás utolsó percében Benzema öt méterről lőhetett volna a léc alá, Neuer azonban hárított.

A német labdarúgó válogatott végül 1-0-ra nyert, így 2002 után sorozatban a negyedik világbajnokságán jutott a legjobb négy közé. Joachim Löw együttese a házigazda brazilokkal játszik a döntőbe kerülésért.