Jump to content

Vb-2014 - Costa Rica történelmet írt

2014. 06. 30. 01:49

Costa Rica válogatottja 1-1-es döntetlent követően, 11-esekkel 5-3-ra legyőzte Görögország együttesét a brazíliai labdarúgó-világbajnokság vasárnapi második nyolcaddöntőjében, ezzel története során először bejutott a legjobb nyolc közé. Costa Rica a negyeddöntőben a négy évvel ezelőtt döntős Hollandiával találkozik szombaton.

Ahogy azt a csoportkör során mindkét együttestől megszokhattuk, ezúttal is a védekezés dominált a mérkőzésen, éppen ezért az első játékrészben nem sok helyzet adódott a kapuk előtt. A fordulás után azonban szinte a semmiből szerzett vezetést Costa Rica, Bolanos kapott labdát a 16-os bal oldalán, visszajátszott a középen érkező Ruiz elé, a középpályás pedig rendkívül okosan belsővel a bal alsó sarokba passzolt (1-0). Costa Rica nem állt le, néhány perccel később kis híján növelte előnyét, de a játékvezető nem vette észre, hogy Toroszidisz kézzel ütött ki egy beadást a 16-oson belül, így a jogos büntető elmaradt.

A görögök futottak az eredmény után, a közép-amerikaiak így kedvükre kontrázhattak. A 66. percben azonban jött a fordulat, Holebasz tolta el a labdát Duarte mellett, a védő rossz ütemben csúszott oda és szabálytalankodott, amiért a játékvezető felmutatta neki a második sárga lapját, amelyet a piros követett. A görögök tehát emberelőnybe kerültek, ám nem nagyon tudtak ezzel mit kezdeni. Amikor már szinte mindenki csak a lefújást várta, a 91. percben jött az újabb csavar: egy felívelt labdára Gekasz csapott le a 16-oson belül, fordulásból lőtt, Navasról kijött a labda, Papasztatopulosz pedig öt méterről a hálóba lőtt (1-1). A játékvezető nem sokkal ezt követően lefújta a találkozót, így jöhetett a hosszabbítás. A ráadásban hatalmas fölényben futballoztak az emberelőnyben lévő görögök, Mitroglu révén még a 122. percben is kicsikarhatták volna a győzelmet, de a támadó hibázott, így jöhettek a büntetők.

A tizenegyeseket a közé-amerikaiak nagyon magabiztosan lőtték, a görögöktől viszont a rutinos Gekasz hibázott, így Costa Rica jutott a legjobb nyolc közé, ahol majd a Mexikót búcsúztató Hollandiával találkozik.

Nyolcaddöntő:
Costa Rica-Görögország 1-1 (0-0, 1-1, 1-1) - büntetőkkel: 5-3
Recife, Pernambuco Aréna, 40 ezer néző, v.: Benjamin Williams (ausztrál)
gólszerző: Ruiz (52.), illetve Papasztatopulosz (90+1.)
kiállítva: Duarte (66.)

(Fotó:mlssoccer.com/foxnews.com)