Jump to content

VB 2014: kommentár nélkül

2014. 06. 28. 12:01

Az MTI beszámolója szerint a Németország-Ghána találkozó lett a brazíliai labdarúgó-világbajnokság csoportkörének legnézettebb mérkőzése a MTVA közvetítésében. Az MTI azt írta, hogy az M1 és az M2 eddig összesen 169 órát közvetített, amivel 6 millió 614 ezer nézőt ért el. A hírügynökség azt is megjegyzi, hogy a vb kezdete óta az M1 a legnézettebb csatorna, azt viszont már nem, hogy az interneten zúgolódik a nép, hogy mennyire gyengék és felkészületlenek az MTVA kommentátorai.

A felmérés alapján június 12-től 26-ig a 18-23 órás sávban a teljes népesség 18,6 százaléka, a 18-49 évesek 20,4 százaléka és a 18-49 éves férfiak 27,6 százaléka választotta az M1-et. A Németország-Ghána összecsapást 1 millió 104 ezren követték, 38,2 százalékos közönségaránnyal a férfiak körében, így ez volt a vb eddigi legnézettebb mérkőzése. A közlemény szerint az eddigi élő közvetítésekbe 6 millió 323 ezren néztek bele legalább egy percre, ez a teljes népesség 70 százaléka.

Az már természetesen nem olvasható a közleményben, hogy különböző internetes fórumokon a futballt szerető közönség nap mint nap igen komolyan hangot ad felháborodásának a kommentátorok felkészületlenségével, fogalmatlanságával és gyenge teljesítményével kapcsolatban. A vb-n dolgozó "szpíkerekkel" kapcsolatban többen megjegyzik, hogy plusz információkat nem adnak át a nézőknek, ami még nem is lenne akkora baj, ha nem hemzsegnének a közvetítések a tárgyi tévedésektől, vagy nem lennének dög unalmasak. Az egyik kommentátor - a nevét szándékosan nem írjuk le - például Elefántcsontpart egyik mérkőzésén azt találta mondani, hogy Didier Drogba, az afrikai csapat legendája és Howard Webb angol játékvezető jól ismerik egymást, hiszen idén utóbbi több meccset is vezetett Drogbának. A dolog szépséghibája, hogy Drogba az előző idényt Törökországban a Galatasaray csapatában töltötte, az FA pedig legutolsó információink szerint nem küld játékvezetőket a török bajnokságba.

Persze tévedni emberi dolog, előfordul a hiba. A felkészületlenségre azonban nincs mentség. Ahogy arra sincs, ha egy kommentátor nem tud érdekes információval szolgálni egy mérkőzés során, nem tudja felkelteni a néző figyelmét, csak arról beszél, amit a képen lát. Azt a néző is látja, sokkal inkább hallana érdekességeket, játékosról, edzőről, csapatról, hogy már a statisztikáról ne is beszéljünk. Talán nem túl nagy kérés, hogy egyszer-egyszer megemlítsék mondjuk az egymás elleni eredményeket korábbról, vagy bármilyen olyan statisztikai adatott elmondjanak, amelyet nem írnak ki a képernyőre. Ez már csak azért sem lehet nagy kérés, mert amúgy a FIFA a rendelkezésükre bocsájt mérkőzésről mérkőzésre egy statisztikákkal teli dokumentumot, melyet látványosan nem használnak. Lehet a büfé és a kommentátori fülke között félúton valahol elkeveredik, vagy a nagy melegben legyezőt hajtogatnak belőle.

Amúgy meg azt se felejtsük el, hogy a kommentátor nem egy héttel a vb indulása előtt tudta meg, hogy "nyáron meló lesz", sőt tudták nagyon jól, hogy melyik csoport melyik meccsét közvetítik. A lehetőség, az idő, adott volt a felkészülésre, ám az MTVA riporteri garnitúrájának nem nagyon sikerült megugrania az elvárt magasságot. A vb lehet, hogy nézett, hiszen hol máshol lehetne figyelemmel követni idehaza a mérkőzéseket. Mondjuk az idegen nyelveket beszélők számára alternatívaként tudjuk ajánlani a német csatornákat, vagy az interneten megtalálható úgynevezett „stream” lehetőségeket, ahol az angol ITV, Sky Sports vagy a BBC szakembereit lehet hallgatni. Elhihetik, a különbség a kommentátori teljesítmények között körülbelül akkora, mint amekkora differencia van a két ország labdarúgása között.

A vb a mai napon az egyenes kieséses szakaszába lép. Este két mérkőzést rendeznek, 18 órától a házigazda Brazília Chilével találkozik, 22 órától pedig Kolumbia-Uruguay összecsapást rendeznek. (Fotó:frissujsag.ro)