Jump to content

VB 2014: Nem kell elítélni Ribéry-t

2014. 06. 17. 13:17

A világbajnokság rajtja előtt nem sokkal látott napvilágot a hír, miszerint Franck Ribéry azért hagyja ki a brazíliai világbajnokságot, mert fájós hátára nem engedte meg az orvosoknak, hogy kortizon-injekciós kezelésben részesítsék. A francia labdarúgó válogatott orvosa szerint ugyanakkor fel sem ajánlották a kiváló támadónak ezt a fajta kezelést, ugyanis Ribéry köztudottan irtózik a tűktől. Az igazság ugyanakkor valahol félúton van.

A francia labdarúgó-válogatott a vb kezdete előtt az utolsó pillanatokban volt kénytelen lemondani legjobbja, Franck Ribéry szolgálatairól. A Bayern München játékosa az idény során többször volt sérült, a világbajnokságról hátsérülés miatt maradt le. Egyes hírek szerint lett volna esély arra, hogy Ribéry mégis tagja lehessen az utazókeretnek, ám a játékos nem volt hajlandó alávetni magát a kortizon-injekciós kezelésnek.

A francia válogatott orvosa, Kevin Le Gall szerint Ribéry azért nem volt hajlandó alávetni magát a kezeléseknek, mert tű-fóbiája van, ám a játékos ezt tagadta.

"Nem félek az injekciótól, viszont tudom, hogy milyen mellékhatásai vannak a kortizonnak. Tudom, hogy nem tesz jót hosszú távon" - kommentálta döntését Ribéry.

Ha tüzetesen megvizsgáljuk a kortizon hatását és mellékhatásait, akkor nem kell csodálkoznunk azon, hogy a játékos lemondott a kezelésről még akkor sem, ha ezzel valószínűleg pályafutása utolsó világbajnokságát nem a helyszínről, hanem otthonról kénytelen élvezni.

A kortizon, néhány más hormonnal együtt úgynevezett stresszhormon. Ez, nagyon leegyszerűsítve a következő mechanizmus alapján „dolgozik”: Veszély eseten a mellékvesekéreg fokozott mennyiségben választ ki olyan stressz-hormonokat, mint az adrenalin, a noradrenalin és a kortizon, mert ezek arra szolgálnak, hogy ellássák a szervezetet a várható testi megterhelés menedzseléséhez szükséges cukorral és zsírral. Ilyen esetekben a szervezet a túlélés érdekében mindent háttérbe szorít.

Számos klinikai teszt megerősítette, hogy a kortizon nem gyógyítja a gyulladást, sőt alkalmazása komoly mellékhatásokkal jár:

- használatkor jelentős izomveszteség lép fel
- degenerálódhat az ízület és a kötőszövet
- csontritkuláshoz vezethet, mivel elvonja az ásványi anyagokat a csontokból
- gyermekeknél csökkentheti a növekedést
- felnőtteknél pedig gyengíti a csontokat és a kötőszövetet
- gyengíti az immunrendszert

Mindezek tudatában nem csoda, hogy Ribéry nem kívánta igénybe venni a kortizon segítségét, jóllehet például André Agassi, a legendás teniszező pályafutása végén szinte úgy vette magához a kortizont, mint kis túlzással más a szőlőcukrot.

(Kortizonról forrás:patikapedia.hu/Fotó:madeinfoot.com)