Jump to content

Vb-2014 - Bombameglepetés: Costa Rica legyőzte Uruguayt

2014. 06. 15. 07:43

Hatalmas meglepetésre Costa Rica válogatottja 3-1-re legyőzte a négy éve negyedik Uruguay csapatát a brazíliai labdarúgó-világbajnokság D csoportjának nyitómérkőzésén. A mérkőzésen az "Uruk" szerezték meg a vezetést, ám a gól után érthetetlenül visszavettek a  tempóból és ez nagyon megbosszulta magát. A találkozón a vb egyik legnagyobb sztárja, Luis Suarez nem lépett pályára.

A szombati játéknap második mérkőzésén a várakozásoknak megfelelően Uruguay kezdett lendületesebben, a dél-amerikaiak többet birtokolták a labdát, igaz támadó játékuk korántsem volt hatékony, így alig veszélyeztették a papíron szerényebb játékerőt képviselő riválisuk kapuját. Hogy mennyivel szerényebb, azt jól mutatja a mértékadó transfermarkt.de kimutatása, mely szerint Costa Rica válogatottjának összértéke 30 millió euró között mozog, míg az uruguayi válogatott játékosai ennek közel tízszeresét teszik ki.

A mérkőzés első góljára a 23. percig kellett várni, Forlán bal oldali beadása után Díaz húzta vissza Luganót, a megítélt büntetőből pedig Cavani a bal alsó sarokba lőtt (0-1). Furcsa mód ezt követően Costa Rica bátrabban futballozott, ennek eredményeként több lehetőség is adódott Muslera kapuja előtt, de a közép-amerikai együttesnek nem sikerült egyenlítenie a szünetig.

A folytatásban sem változott a játék képe, az esélyesebb Uruguay kényelmesen futballozott, így Costa Rica irányította a játékot. Az előző vb negyedik helyezettje ráfázott a visszafogottságára, mivel riválisa három perc alatt két gólt szerezve - teljesen megérdemelten - fordított. Az egyenlítőgól az 54. percben született meg, egy jobb oldali beadás után Bolanos megcsúsztatta a labdát, amely Campbell elé került, a támadó pedig 10 méterről a kapu bal oldalába bombázott (1-1). Nem sokat késett az újabb gól, az 57. percben Bolanos jobb oldali szabadrúgásból ívelt középre, Duarte pedig a hosszú oldalon érkezve az alapvonalhoz közel egy védő szorításában előrevetődve fejelt a bal alsó sarokba (2-1).

Uruguay a hátrány tudatában is képtelen volt újítani a játékán, változást a cserék sem hoztak, igaz Luis Suarez beállására hiába vártunk. Costa Rica nagyon lelkesen játszott és a végén még egy harmadik gólt is össze tudott hozni: Campbell indította a 16-os jobb oldalán Urenát, aki a kapujából feleslegesen kifutó Muslera mellett elgurította a labdát a jobb alsó sarokba (3-1). Ezt már nem bírták idegekkel az uruguayi játékosok, különösen Pereira, aki szándékosan és nagy erővel belerúgott Campbell lábába, így a bíró kiállította.

Costa Rica a vb eddigi legnagyobb meglepetését szolgáltatva abszolút megérdemelten nyert Uruguay ellen és készülhet a pénteki Olaszország elleni mérkőzésére, míg Uruguayra Anglia vár egy nappal előbb.

D csoport, 1. forduló:

Costa Rica-Uruguay 3-1 (0-1)
Fortaleza, Castelao Stadion, 45 000 néző, v.: Felix Brych (német)
gólszerzők: Campbell (54.), Duarte (57.), Urena (84.), illetve Cavani (23., 11-esből)
piros lap: Pereira (94.)
sárga lap: Lugano (50.), Gargano (56.), Caceres (81.)

(Fotó:sport.ndtv.com/stcatharinesstandard.ca)