Jump to content

VB 2014: szerencsés büntetővel, megérdemelt brazil győzelem a nyitányon

2014. 06. 13. 00:30

A házigazda brazil labdarúgó-válogatott hátrányból fordítva 3-1-re győzött a világbajnokság Sao Paulóban rendezett csütörtöki nyitómérkőzésén a horvát nemzeti csapat ellen. A mérkőzésen a horvátok egy öngóllal szereztek vezetést, ám ezt követően Neymar egyenlített, majd a házigazda kapott egy ajándék 11-est, a végeredményt pedig Oscar állította be egy szemfüles góllal. A brazilok sorozatban kilencedik alkalommal nyerték meg első vb-meccsüket.

Nem szakadt meg a hazai pályán játszó csapatok sorozata, házigazda továbbra sem kapott ki még világbajnokság nyitómérkőzésén. Erről ezúttal Neymarék gondoskodtak, ám a sokak szerint torony magas favoritnak tartott brazilok dolga egyáltalán nem volt egyszerű.

A mérkőzés elejétől kezdve a házigazda irányított, a horvátok alapjában véve védekeztek és gyors kontrákra alapoztak. Az ilyen ellentámadások komoly veszélyt hordoztak magukban, sőt a 11. percben az egyik kontrából Horvátország hatalmas meglepetésre megszerezte a vezetést: Olic futott el a bal oldalon, majd beadása után a labda három brazil védő lába alatt előtt és között is elcsúszott, Perisic ugyan rosszul találta el azt, ám a középen visszazáró Marcelóról a kapuba pattant (0-1).

A brazilokat nem fogta meg a bekapott gól, ám az látszott, hogy a kelleténél idegesebbek a játékosok. Neymarék nyomasztó fölényben játszottak, lényegesen többet birtokolták a labdát, többet és pontosabban is passzoltak, ezzel szemben a védekezésre kényszerített horvátok rengetegszer adták el a labdát. A hatalmas nyomást nem is bírták el, a 29. percben Brazília Neymar révén egyenlített. A Barcelona klasszisa Oscartól kapott labdát a horvát térfél közepén, majd megindult Pletikosa kapuja felé és jó 20 méterről nem túl erősen, ám hajszálpontosan lőtte ki a horvát kapu bal alsó sarkát. A szünetig hátralévő időben egyre nagyobb fölényben játszottak a brazilok, de újabb gólt már nem értek el. Az első félidő színvonalas játékot hozott, a nézők sem a helyszínen, sem a televíziók előtt nem unatkozhattak.

Nem úgy a második játékrészben, amikor is lényegesen visszaesett a játék színvonala. A brazilok ugyan továbbra is többet birtokolták a labdát, de mezőnyfölényük meddő volt, a horvátok stabilan védekeztek, így helyzet sem igazán alakult ki. A főszerepet aztán kéretlenül a japán játékvezető vette át, miután befújt egy enyhén szólva is véleményes 11-est, miután Fred egészen egyszerűen feldobta magát. A büntetőt Neymar végezte el, ám kis híján védett Pletikosa, végül azonban a saját kapujába tenyerelte az erős, de egyáltalán nem pontos lövést. A folytatásban a horvátok nem tudták igazán komolyan veszélyeztetni a brazil kaput, bár helyzetekig azért jutottak, ám a végén egy gyors brazil ellentámadás végleg megpecsételte a sorsukat, Oscar egy ütemtelen lövéssel beállította a 3-1-es végeredményt. A brazilok legközelebb Mexikóval, a horvátok pedig Kamerunnal játszanak.

A csoport, 1. forduló:

Brazília-Horvátország 3-1 (1-1)
Sao Paulo, Corinthians Aréna, 62 600 néző, v.: Nisimura Juicsi (japán)
gólszerzők: Neymar (29., 71., utóbbit 11-esből), Oscar (91.), illetve Marcelo (11., öngól)

(Fotó:neymarjr.net/sportsillustrated.cnn.com)