Jump to content

VB 2014: két csoport, két favorittal

2014. 06. 12. 13:54

Már csak napok választanak el bennünket a labdarúgó világbajnokságtól, így itt az ideje, hogy megismerkedjünk a résztvevő csapatokkal, elemezzük a csoportokat és latolgassuk az esélyeket. Ezúttal nézzük az E és az F csoportot.

Az E-csoport

A kvartett legnagyobb esélyese Franciaország, azonban mögötte hatalmas harc lehet a másik továbbjutó helyért. A galloknál hiába vannak „nagy nevek” a védelemben, egyelőre ez a csapatrész tűnik a leggyengébbnek. Természetesen nincs vb francia botrány nélkül, amit ezúttal Nasri kimaradása generált. A legjobb francia Ribery hátproblémákkal küszködik, de a rajtra valószínűleg rendbe jön.

A csoport másik európai együttese Svájc, amely Ottmar Hitzfeld irányításával elsősorban a biztos védekezésre alapoz. De a támadásokat sem adja fel, hiszen olyan játékmestere van, mint Xherdan Shaqiri, akit már a vb előtt a Liverpool és a Manchester United is szeretne, míg a támadósorban, a Nürnbergben 17 gólig jutó Josip Drmicben bízhatnak.

Ecuadorban az egekig szökött a futball-láz. Ezt nem csak a vb-részvétel, hanem a márciusi ausztrálok elleni edzőmeccs is elősegítette. A szünetben az auszik már három góllal vezettek, a végén mégis ecuadori győzelem született. Van ugyan egy Valenciájuk, aki akár meccseket is eldönthet, de ebben a négyesben ez kevés lesz.

Honduras valószínűleg a csoport negyedik helyéért „lesz harcban”, mindenesetre nagy terveik vannak, hiszen Fernando Suárez szövetségi kapitány kijelentette le akarják győzni a kvartett favoritjának tartott Franciaországot. Hondurasban úgy vélik ez minden idők egyik legerősebb válogatottja, de valószínűleg a továbbjutáshoz ez is kevés lesz.

Az F-csoport:

A végső győzelemre is esélyes Argentína mellett valószínűleg bosnyák-nigériai harc lesz a második továbbjutó helyért. Egy biztos, ha csak a támadó szekción múlna, már mosat oda lehetne adni az aranyat Argentínának. A Messi, Higuain, Aguero, Lavezzi, di Maria ötösnél erősebb nem nagyon van a vb-n. Éppen ez lehet a vesztük is, hiszen ha védekezni kell, rájuk nem nagyon számíthatnak a hátul játszók. Szakemberek szerint így is egyenes út vezet számukra a legjobb négyig.

A bosnyákoknál találjuk az egyetlen játékost, aki a magyar bajnokságból kijutott a vb-re. A Ferencvárosban játszó Muhamed Besicről kapitánya azt mondta, ő képes lehet megállítani Messit. Szükség is lesz a stabilitásra, hiszen Boszniának a védelem a gyenge pontja. Az előre játékot olyan labdarúgók szervezik, mint Miralem Pjanic és Sejad Salihovic, míg a befejezés a szezont angol bajnokként záró Edin Dzekora és Vedad Ibisevicre vár.

Nigéria ugyan megnyerte a 2013-as Afrikai nemzetek kupáját, de nem tudnak olyan klasszist felmutatn, mint Kamerun (Eto’o), vagy Elefántcsontpart (Drogba). A legnagyobb név a vb-keretben John Obi Mikel, aki idén csak kiegészítő ember volt a Chelsea-ben. Ennek ellenére okozhatnak meglepetést, de ha most kellene nagy pénz rátenni a másik továbbjutóra, inkább Boszniára tennénk.

A portugál Carlos Queiroz által irányított irániak tisztában vannak vele, az ő céljuk csak a tisztes helytállás lehet Brazíliában. A tisztes helytállás lehet a céljuk, minden egyes gól csak plusz ajándék. Pontokról pedig ne is beszéljünk.

(Fotó:fifa.com/mashabe.com)