Jump to content

Magyar kupa: a Csákvár, a Kisvárda és a Gyirmót is Európa-ligás lehet

2014. 10. 30. 13:00

A keddi és a szerdai napon rendezték a Magyar kupa nyolcaddöntőit. Meglepetésekben és izgalmakban nem volt hiány, két találkozón is a 11-es párbaj döntött, míg a legjobb nyolcban négy (!) alacsonyabb osztályú csapat is képviselteti magát.

A kupa-hétköznap kedden kezdődött a Videoton – Diósgyőr találkozóval, mely a csapatok bajnoki helyezése és erőssége alapján az egyik rangadója volt a nyolcaddöntőknek. A székesfehérvári csapat végül a hajrában Alvarez gyönyörű szólója, majd önzetlensége után Nikolic találatával 2-1-re legyőzte a borsodiakat, így tovább folytathatják útjúkat az esetleges duplázás felé.

A szerdai napon hét találkozót rendeztek. Elsőként 12:30kor lépett pályára az Újpest Ajkán, míg a Vác Kisvárdára látogatott. Mivel egyik pályán sincs világítás, ezért kellett ilyen korai időpontban rendezni a mérkőzéseket. A lila-fehér fővárosi gárda a második félidő elején vezetést szerzett és továbbjutása zsebben volt, ám Asztalos a 92. percben egyenlíteni tudott és a NB II-es gárda hosszabbításra, sőt büntetőpárbajra mentette a találkozót. Ám az idegek harcát már nem bírták és Thomas Sowunmi kihagyott tizenegyese a sorozat végét jelentette. Az NBIII-as Kisvárda a második félidőben lefocizta a Vácot és simán, 4-0-val jutott tovább.

Az esti, már villanyfényes találkozókon jöttek a meglepetések. Az MTK Szolnokra látogatott és a vezetést is megszerezte, ám a hazai csapat fordítani tudott, így kiejtette a bajnokságban jelenleg második fővárosi gárdát. Közben Pécsett, immáron Véber György nélkül a hazai csapat 1-0-ra legyőzte a Debrecent, így a hajdúságiak is búcsúztak a kupától, míg a győri rangadón az NBII listavezetője, a Gyirmót fektette kétvállra a szomszédos nagycsapatot, a Győrt és jutott tovább 2-0-val. A Csákvár pedig a Békéscsaba ellen fordított és nyert 2-1-re.

A szerdai nap rangadója a Honvéd – Ferencváros találkozó volt. Helyzeteket láthatott a 300 (!) fős publikum, ám gólra egészen a 11-es párbajig kellett várni. Dibusz Dénes, aki az egész találkozón remek formában védett, két tizenegyest is védett, egy pedig a felső lécet találta el, míg kollégájának, Kemenes Szabolcsnak csak egyszer segített a léc, így a Fradi jutott tovább és folytathatja a menetelést a 21. kupagyőzelemig.

A küzdelmek ugyan csak tavasszal folytatódnak immáron oda-vissza vágós rendszerben. Egy szerencsés sorsolásnak illetve további bravúroknak köszönhetően egy alacsonyabb ligás csapat is bejuthat a döntőbe és ha úgy alakul, akkor akár EL-selejtezőbe is kvalifikálhatja magát. Az izgalmak és az érdekességek tovább fokozódnak, immáron már csak 8 csapat maradt.

A Magyar kupa megmaradt 8 csapata: Videoton, Ferencváros, Újpest, Pécs, Gyirmót (NBII), Szolnok (NBII), Csákvár (NBII), Kisvárda (NBIII)

(PL)

(forrás: sportrajongo.hu, kép: dphase.hu)