Jump to content

Oscar Pistorius: Gondatlanságból elkövetett emberölésben bűnős

2014. 09. 12. 10:59

Pénteken folytatódott Oscar Pistorius perének ítélethirdetése a pretoriai bíróságon, miután csütörtökön felmentették gyilkosság vádja alól a műlábú futót, aki tavaly februárban otthonában lelőtte barátnőjét. Végül két vádpontban találták bűnösnek, a büntetés mértékére még várni kell.

A bírónő pénteken a fegyvertartási vádakkal folytatta, melyek régebbi fegyverhasználtai esetek voltak összeköthetők. Végül a bírónő ítélete döntése szerint az államügyésznek nem sikerült bizonyítania, hogy Oscar Pistorius kilőtt egy autóból, így ebben a vádpontban felmentették, ám az éttermi lövöldözésben gondatlan fegyverkezels vádjában bűnösnek találták.
Szintén felmentették engedélyhez kötött lőszer engedély nélküli birtoklásának vádjában.

Ezek után a bírónő megmagyarázta tegnapi ítéletét, és hogy miért mentette fel a gyilkosság vádja alól a futót, aztán következhetett a gondatlanság kérdése.
Masipa szerint egy hasonló testi fogyatékossággal rendelkező ember is beláthatta volna, hogy a fegyvere használatával megölhet valakit, a vádlott meg sem próbálta megakadályozni ezt. Így a bírónő gondatlanságból elkövetett emberölés vádjában bűnösnek találta Pistoriust.

Azt még nem lehet tudni, hogy milyen büntetést kap, hiszen a büntetés kiszabásának ideje akár hetekig is eltarthat.
A dél-afrikai jogrendszer szerint a gondatlanságból elkövetett emberölésre maximum tizenöt évet is kaphatna, de mivel minimuma nincs, a bírónő akár felfüggesztett börtönre is ítélheti. A másik vádpontért maximum öt évet kaphat. A büntetés kiszabásáig Pistorius akár kérvényezheti is, hogy szabadlábon legyen.

A sportoló némán vette tudomásul az ítéletet, az áldozat családja sem reagált az elhangzottakra.

(Fotó: mirror.co.uk)