Jump to content

MLSZ - Szeptemberben kezdődik a második szakasz az utánpótlásképzés reformjában

2014. 07. 21. 15:20

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) három évre szóló együttműködést kötött a belga Double Pass céggel, a munka első szakasza zárult csak le a labdarúgó akadémiák felmérésével, a hiányosságok megállapítása után az intenzív javítási, tanulási folyamat szeptemberben kezdődik meg

Szabó Tamás, az MLSZ részéről az akadémiai auditálás vezetője az MTI-nek leszögezte: óva intene mindenkit attól, hogy az akadémiai rendszer csődjéről beszéljen a Double Pass első auditálása kapcsán, melynek eleve az volt a célja, hogy független felmérés készüljön a hazai elitképzést végző akadémiák jelenlegi állapotáról.

"Ez egy nagyon komoly, Magyarországon eddig példa nélküli, széles spektrumot átölelő vizsgálat, amely támpontot ad ahhoz, hogy a sikeres külföldi akadémiákhoz képest hol járunk, s hogyan tudunk előrelépni" - mondta a NUPI korábbi vezetője, hozzátéve, hogy nem a minősítés, a számonkérés volt a cél, s ezt kellett megértetni a klubokkal is még a Double Pass megérkezése előtt. Hozzátette, hogy a támogatásokat éppen ezért nem is befolyásolja a jelentés, arra majd az újabb, egy év múlva kezdődő második auditálás lesz komoly hatással.

Szabó Tamás tájékoztatása szerint a 134 oldalas jelentésből készített összegzés került ki az MLSZ honlapjára, de nem azért, mert titkolózni akar a szövetség.

"Egyáltalán nem sandaság áll a háttérben, egyszerűen arról van szó, hogy az üzleti szférában végzett auditálások is sok olyan információt tartalmaznak, melyek bizalmasak, s csak az érintettek beleegyezésével lehet nyilvánosságra hozni, ezért nem lettek publikusak a klubriportok" - mondta Szabó Tamás.

A klubokról külön-külön készített anyagokat áprilisban minden egyesülettel két-két órás megbeszélésen ismertették, s írásban is megkapták azt, melyre reagálhattak, s megoszthatták a véleményüket róla az MLSZ-szel.

Az új, nyolchónapos, úgynevezett tanulási szakasz szeptemberben indul, melynek már úgy vághatnak neki az akadémiák, hogy tisztában vannak a feladatokkal, s ehhez a Double Passtól és az MLSZ-től is minden segítséget megkapnak.

"Különböző módszertanok szerint zajlik majd az elkövetkezendő időszak, workshopokat tartunk, külföldi tanulmányutakat szervezünk, s edzéslátogatások is lesznek többek között. A Double Pass is megerősített stábbal járja majd az akadémiákat, a magyar szövetség pedig az edzői, az utánpótlás és a szakmai bizottság bevonásával dolgozik majd a projekten" - vázolta a közel jövő feladatait Szabó Tamás, hozzátéve, hogy szigorú forgatókönyv alapján haladnak majd.

Kiemelte, egy hosszú folyamatról van szó, ezért is korai ítélkezni a mostani jelentés után. Az ősszel kezdődő nyolchónapos szakaszt követően auditál újra a belga cég, s annak a felmérésnek lehet már komoly hatása az akadémiák finanszírozására is.

(Forrás:MTI/Fotó:mixonline.hu)