Jump to content

Európa Liga - A Fradi után a DVTK is megszenvedett máltai ellenfelével

2014. 07. 04. 06:35

A 93. percben szerzett góllal nyert a Diósgyőr a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének első fordulójában. A borsodi együttes, amely 16 év szünet után tért vissza az európai porondra, véres verítékkel szerezte meg a győzelmet a félprofi játékosokból álló máltai Birkirkara ellen, ráadásul úgy, hogy az ellenfél egy félidőn át emberhátrányban játszott. Pár napja a Ferencváros is hasonlóan nehéz mérkőzést játszott máltai ellenfelével, Thomas Doll csapata döntetlennel zárta az idegenbeli összecsapást.

Tomiszlav Szivics a Rados - Okuka, William Alves, Kádár, Husic - Barczi, Elek, Nikházi, Gosztonyi - Bacsa, Grumics összeállításban küldte pályára együttesét a debreceni összecsapáson. A mester és a mintegy hatezer fős diósgyőri drukkerhad már a 3. percben a szívéhez kaphatott, ugyanis a vendégek egy kapufával jelezték, lehet, hogy félprofi csapat az övék, de ettől még nyerni jöttek Debrecenbe. A szituációt amúgy egy szöglet előzte meg, a beívelt labdát pedig Muscat csukafejesből próbálta a kapuba juttatni, de végül a keresztlécet találta el.

A sokkoló máltai helyzet után, a DVTK átvette az irányítást, és helyzeteket is kidolgozott. Gosztonyi András lövésénél még a máltai kapus mentett, ám valamivel több mint tíz perccel a félidő vége előtt egy szép támadás végén megszerezte a vezetést a diósgyőri együttes: Bacsa jó ütemben ugratta ki Nikházi Márkot aki Barczit kereste a labdával, utóbbinak már nem volt nehéz dolga, csak az üres kapuba kellett lőnie a labdát.

A hazai csapat és szurkolóinak az öröme azonban mindössze két percig tarthatott, a Birkirkara ugyanis egy hatalmas szabadrúgásgóllal egyenlített - igaz abban benne volt alaposan Rados kapus is -, így a szünetre is 1-1-es állásnál vonultak öltözőbe a felek.

Fordulás után azonnal megfogyatkoztak a máltaiak, gólszerzőjük, Bissi megkapta a második sárga lapját és az azzal járó pirosat is. A Diósgyőr igyekezett gólra váltani a létszámfölényt, de ez számos kihagyott helyzet után csak kevéssel a lefújás előtt sikerült neki. A 93. percben ahogy az első hazai gólnál, úgy most is Nikházi és Bacsa voltak a főszereplők, előbbi adta a gólpasszt, utóbbi pedig beállította a 2-1-es végeredményt.

A DVTK egyáltalán nem lehet büszke a teljesítményére, hiszen egy félprofi máltai együttes ellen tudott éppen csak nyerni, ráadásul az ellenfél egy félidőn át emberhátrányban játszott. A visszavágó sem lesz éppen sétagalopp, hiszen az ellenfél idegenben tudott gólt szerezni, jóllehet a továbbjutásra még mindig a Diósgyőrnek van nagyobb esélye.

Európa Liga-selejtező, 1. forduló, első mérkőzés:

Diósgyőri VTK-Birkirkara (máltai) 2-1 (1-1)
Debrecen, 6000 néző, v: Villamayor (andorrai)
gólszerzők: Barczi (34.), Bacsa (93.), illetve Bissi (36.)
kiállítva: Bissi (46.)
sárga lap: Okuka (76.), illetve Bissi (19., 46.), Moreno (77.)