Jump to content

Atlétika - szép jövő előtt áll Magyarország

2017. 08. 14. 08:49

Parádésan szerepelt a magyar atlétikai válogatott a vasárnap befejeződött londni világbajnokságon, ahol az éremszerzők, Márton Anita és Baji Balázs  mellett további nyolc sportoló zárt a legjobb 16 között. Spiriev Attila, a Magyar Atlétikai Szövetsg sportigazgatója szerint a londoni eredmények is igazolják, hogy a magyar atlétika fényes jövő előtt áll. 

Spiriev Attila szerint a honi atlétika számára kiemelkedően fontos, hogy a londoni világbajnokságon sikeresen szerepelt Magyarország. A sportigazgató szerint két dobogós helyezést elérni egy akkora országnak, mint Magyarország, már önmagában szép eredmény, ez negyedszer fordult elő a világbajnokságok történetében.

"Ha ehhez hozzávesszük, hogy az ezüst- és bronzérem mellé van egy hatodik helyünk is, ez olyan eredmény, amit előre aláírtunk volna" - nyilatkozott Spiriev Attila a vb zárónapján.

Hozzátette, összesen nyolcan végeztek a legjobb 16 között, s ilyenre is régen akadt példa.

"Onnan indultunk, hogy 2012-ben, amikor itt Londonban Pars Krisztián olimpiai bajnok lett, rajta kívül egy versenyzőnk sem került a 16-ba. A közönségnek érthetően az érem számít, de hogy mennyien jutnak a 16 közé, az mutatja igazán egy sportág erejét" - fogalmazott.

Kiemelte, extra teljesítmény is akadt Baji Balázs révén, az ő bronzérmének az értékét mutatja, hogy 110 méter gáton eddig mindössze 12 ország szerzett érmet világbajnokságon, Európából pedig csak hat.

Spiriev beszélt a kalapácsvető Pars Krisztiánról és diszkoszvetésben az olimpiai ezüstérmes Kővágó Zoltánrók is. A szakember szerint a két rutinos atléta korai selejtezős búcsúja a hektikus felkészülésük miatt következett be, tőlük ezúttal nem lehetett jó eredményt várni. Ugyanakkor az öt utánpótláskorú atléta szépen helytállt, a gyalogló szakág számára pedig nagy áttörés volt a vb.

"Jó magyar csapat lesz Tokióra, de 2024-re is" - szögezte le Spiriev Attila.

A 16 fős magyar csapatból a súlylökő Márton Anita ezüst-, Baji Balázs 110 m gáton bronzérmet nyert. A gyalogló Helebrandt Máté 50 kilométeren országos csúccsal a hatodik helyen ért célba vasárnap, s ugyancsak magyar rekordot ért el a 20 kilométeren 12. Madarász Viktória. A hétpróbázó Krizsán Xénia a kilencedik, a kalapácsvető Halász Bence a 11.,  Pars Krisztián a 14., a szintén kalapácsvető Gyurátz Réka pedig a 16. helyen végzett.

 
 
 
(Forrás: Forrás:sportrajongo.hu, mti / Fotó: MTI)