Jump to content

Vizes vb: megvan az első érem!

2017. 07. 23. 19:22

Szenzációs úszással megszerezte Magyarország első érmét a budapesti vizes világbajnokságon a 4x100-as férfi gyorsváltó. Ezzel történelem íródott a Duna Arénába, hiszen korábban egyetlen magyar váltó sem szerzett érmet még ebben a számban.

Kozma Dominik jól kapta el a rajtot, 50 méteren a második helyen állt az amerikaiak mögött, és másodikként váltotta Németh Nándor. Ő a harmadik helyen fordult a brazilok mögött, és Holoda Péter is a harmadikként ugorhatott be! Ő is harmadikként fordult, de a nagy tömegben a hatodikként váltottunk. Bohus Richárd valami elképesztő tempóban haladt és a harmadikként fordult, majd fantasztikus hajrával meg is tartotta a helyét, így az Amerikai Egyesült Államok és Brazília mögött bronzérmes lett.

A nap első döntőjében a toronymagas favorit Katie Ledecky már a táv elején az élre állt, a nyolcadik idővel döntőbe jutó Késely Ajna a hatodik, az ötödik idővel kvalifikáló Kapás Boglárka a nyolcadik helyen fordult először, utóbbi a következő két résztávnál a hetedik volt. Az amerikai folyamatosan növelte az előnyét, 200 méternél már több mint egy hossz volt az előnye, a két magyar a hatodik és a hetedik helyen haladt.  Késely 250-nél feljött az ötödik helyre, Ledecky 300-hoz érve már két testhosszal vezetett, a 15 éves magyar lány pedig visszaesett a hatodikra. 350-nél Kapás feljött az ötödik helyre, Késely maradt a hatodik – a végén pedig már nem volt változás, Ledecky simán, világbajnoki csúccsal nyert, Kapás az 5. lett, Késely a 6. lett.

A férfi 50 méteres pillangóúszás elődöntőjében Cseh László gyengén kapta el a rajtot, és sajnos megpecsételte a sorsát: csak ötödik lett futamában, összesítésben pedig 11. 

Az első elődöntőben Siobhan O’Connor már ötvennél az élen állt, a féltáv után viszont Sydney Pickrem robbantott, és 2:09.17-tel behúzta a futamot. A másodikban Hosszú Katinka már 50 méter után három tizeddel vezetett – Jakabos Zsuzsanna az 5. helyen fordult először – háton tovább növelte az előnyét, a mell után pedig már több mint egy testhosszal vezetett. Jakabos 150-nél a hetedik volt, 200-on is megtartotta ezt a helyet, végül a 12. lett. Hosszú 2:07.14-tel, magasan a legjobb idővel jutott be a fináléba.

A női 100 méteres pillangó első elődöntőjében Szilágyi Liliána a délelőtti 58.00-s idejét nagyszerű hajrával tovább tudta javítani, az 57.75 az 5. helyére volt elég. A második futamban Sarah Sjöström parádésan kezdett, és végül éppen csak elmaradt a világcsúcstól (55.77). Szilágyi 11 századdal maradt el a döntős időktől, a kilencedik helyen végzett.

(Forrás: sportrajongo.hu/nso.hu/fina-budapest2017.com; fotó: sportrajongo.hu/mti.hu)