Jump to content

Vizes vb: ez történt délelőtt a Duna Arénában

2017. 07. 23. 14:30

Vasárnap délelőtt elkezdődött a budapesti vizes világbajnokság úszóprogramja, melyet a női 100 méteres pillangóúszás előfutamai nyitottak, és a gyorsváltók zárták. Továbbjutott többek között Hosszú Katinka, Jakabos Zuzsanna, Késely Ajna, Kapás Boglárka, Cseh László és országos csúccsal lett döntős a férfi 4x100-as gyorsváltó.

A női 100 méteres pillangóúszás előfutamaival indult a nap a Duna Arénában, a szám egyetlen magyar indulója, Szilágyi Liliána a harmadik helyen végzett 58.00-s idővel saját futamában, így összesítésben a 10. legjobb idővel jutott az elődöntőbe. Az olimpiai és világbajnok Sarah Sjöström utolérhetetlen volt: ezen a korai reggelen megmutatta, hogy kirobbanó formában van, öt tizedre (55.96) megközelítette saját világcsúcsát (55.48), ezzel természetesen a legjobb volt az előfutamok során.

 A hölgyek után férfiak következtek, méghozzá a 400 m gyors előfutamai. A magyar színeket képviselő Kalmár Ákos a negyedik előfutamban teljesítette a távot, méghozzá 3:51.35-ös idővel. Az élete első felnőtt világbajnokságán résztvevő 17 éves úszó elmaradt egyéni legjobbjától másfél másodperccel, és nem jutott tovább.

A délelőtt harmadik versenyszáma a női 200 m vegyes volt, a címvédő és olimpiai bajnok Hosszú Katinkával és Jakabos Zsuzsannával. Utóbbi úszott előbb, rossz rajtját követően végül negyedik helyen zárt. A szám világcsúcstartója, Hosszú Katinka ott folytatta, ahol Rióban abbahagyta: két testhosszal megelőzött mindenkit, és a világ idei legjobb idejével (2:07.49) jutott be az esti elődöntőbe. Jakabost összesítésben 11. lett, így őt is láthatjuk ma este.

 

Cseh László 50 m pillangón állt rajthoz, és rosszul sikerült rajtja ellenére úszott egy 23.41-et, amivel nyolcadikként jutott be az elődöntőbe. Ez a szám hozta a nap első kizárását: a Saint Vincent és a Grenadine-szigetek színeiben versenyző Dillon Gooding a medencébe pottyant még a rajt előtt, így ő már nem úszhatott a többiekkel. 

Következett a női 400 m gyors, Késely Ajnával és Kapás Boglárkával. Előbbi harmadik lett előfutamában 4:06.48-as idővel, ami mint utólag kiderült, még épp elég volt a döntőbe való bejutáshoz. A negyedik előfutamban úszó Kapás Boglárka 4:05.93-at úszott, amivel természetesen szintén bejutott az esti fináléba. Az olimpiai bajnok Katie Ledecky hátát nézte a mezőny:  3:59.06-os idejével világbajnoki csúcsott úszott.

"Hihetetlen nagy energiát adott, hogy ennyi magyar szurkol nekem. Háromszáz méterig még nem igazán éreztem a fáradtságot, viszont az utolsó százon már nagyon, de folyamatosan próbáltam úgy teljesíteni mintha ez már a döntő lenne. Apukámmal is azt beszéltem meg, hogy megpróbálom majd becsapni úszás közben az agyam, mintha délután lenne. Elképesztően örülök, mert majdnem megdöntöttem a saját egyéni rekordomat. Remélem a továbbiakban még tovább tudom javítani ezt az eredményt"- mondta Késely Ajna.

 

Gyurta Dániel 100 m a nyolcadikként csapott a célba előfutamában, 1:00.76-os idővel, így összesítésben a 26. helyen zárt, nem jutott tovább az elődöntőbe.„Az elejével nem volt semmi probléma, visszafelé kicsit elrontottam a technikát, de az edzőmmel még meg kell beszélnem, hogy ő mit látott. A kétszáz méterre nézve voltak biztató jelek, hiszen elsősorban arra készültünk, a formaidőzítést is ennek megfelelően csináltuk.”

A délelőtt zárásaként a 4x100-as gyorsváltók versengtek a fináléba kerülésért. A hölgyeknél a Molnár Flóra, Gyurinovics Fanni, Verrasztó Evelyn, Jakabos Zsuzsanna alkotta négyes a negyedik helyen zárt futamában, ám 61 századdal lemaradt a döntőről. A férifak Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter és Bohus Richárd összeállításban nagyszerűen úsztak, harmadikként csapott célba a váltó, így készülhet az esti döntőre.A kvartett új országos csúcsot úszott, és összesítésben az ötödik időt érte el.

(Forrás: sportrajongo.hu/nso.hu/fina-budapest2017.com; fotó: sportrajongo.hu/mti.hu/fina-budapest2017.com)