Jump to content

Vizes vébé: hatmilliárd tévénézővel számolnak

2017. 07. 11. 10:30

A sportért felelős államtitkár főként a közelgő budapesti vizes vébé kapcsán adott interjút a HVG-nek, ebből szemezgettünk. 

A várható nézőszámról és a turizmus fellendüléséről: "A szállásfoglalások alapján a turizmusnak már most 70 százalékos növekedést jelent a budapesti, balatonfüredi sportesemény. Ezekben a napokban 350 ezer látogató és az összes híradást, közvetítést együttesen tekintve több mint 6 milliárd tévénéző láthat majd látványos, varázslatos képeket Magyarországról."

Az elszabadult költségekről: "Az előzetes kalkuláció nem tartalmazta azokat a kiemelt városfejlesztési beruházásokat, tartós fejlesztéseket, amelyek a világbajnokságtól függetlenül is a városrehabilitációs program keretében megvalósultak volna. Ilyen például a közúthálózat fejlesztése, a pesti alsó rakpart felújítása, csatornázási munkálatok és teljes rekonstrukció a Margitszigeten, gátépítés, kerékpárutak, szabadidő- és közösségi parkok, valamint a sportinfrastruktúra-fejlesztések. Büszkék lehetünk, hogy alig két év alatt sikeresen felkészültünk egy ilyen nagyszabású versenyre, hiszen eredetileg nem a 2017-es, hanem a 2021-es rendezést nyertük el, de Guadalajara visszalépése után Magyarország elvállalta a korábbi lebonyolítást. Az elkészült fejlesztések, a világszínvonalú sportlétesítmények a világbajnokságot követően nemcsak az élsport és az utánpótlássport új helyszíneivé válnak, hanem lehetővé teszik további kiemelt sportversenyek megrendezését, valamint kiszolgálják a szabadidősport, illetve a lakosság igényeit egyaránt."

Arról, hogy a sport egyre inkább üzlet: "Új távlatok nyíltak szakmai és üzleti értelemben is az elmúlt években a pénzdíjas versenyekkel, ma már nem vonulnak vissza 20-22 évesen a legjobbak, kitolódott a versenyzői életkor. A változásokhoz az úszósport minden szereplőjének alkalmazkodnia kell, hiszen a sport dinamikus fejlődése általában is profizmust követel meg az egész úszósportcsaládtól, így az egész sportvilágtól is."

(Forrás: sportrajongo.hu/hvg.hu; fotó: sportrajongo.hu/egerhirek.hu/mob.hu)