Jump to content

Vizes vébé: íme a magyar úszóprogram

2017. 07. 06. 10:45

Július ötödikén, szerda éjfélkor zárul le a nevezési határidő a vizes világbajnokság legjobban járt versenyeire, az úszásra. Hosszú Katinka az utolsó pillanatig kivárt, hogy megnevezze, mely számokat favorizálja. Sós Csaba kapitánnyal kevéssel a határidő előtt, de már az edzőbizottság ülése után beszélgetett az Index, ebből az interjúból szemezgettünk.

Július 23. vasárnap: "Kapás Bogi 400 gyorson biztosan gyors lesz, de neki minél hosszabb a táv, úgy javulnak az esélyei. A negyedik idővel rendelkezik pillanatnyilag, ami azt feltételezi, harcban lehet a dobogóért. Katie Ledecky jelenléte erősen determinálja, mi lehet az élen. Álomszerű lenne, ha éremmel kezdődne, de érdemes óvatosan és higgadtan várni ezt a napot."

Július 24., hétfő:  "az első aranyesélyes nap. Hosszú Katinka világcsúcstartó 200 vegyesen, ő a címvédő, övé az olimpiai arany is. Nagy kérdés, hogy Gyurta Dánielt látjuk-e majd a 100 mell döntőjében.  És azért lesz még itt egy 50 pillangó döntő, amiben 16-an kalkulálnak éremmel, köztük Cseh László is. Két éve szerzett egy bronzot. Nekem azt ígérte, hogy olyan formában lesz, mint szokott lenni. Mindez pedig eléggé biztató és megnyugtató."

Július 25., kedd: "Kapás Bogi 1500 gyorson nagy esélyes. Késely Ajna még nem volt csúcsformában az Ifi Eb-n a hat aranyérme ellenére sem, ezen a távon döntőbe várom. 100 háton Hosszú Katinka az olimpiai bajnok Kathleen Bakert is megverte, aki most biztosan a nagy kihívója lesz. "

Július 26: szerda: "200 pillangó Kenderesi Tamással és Cseh Lacival, 200 gyors Hosszú Katinkával, a bombaformában lévő Katie Ledecky ellen. A férfi-női vegyesen úszó váltónk elég erős lehet. Balog Gábor kezd háton, Gyurta mellen, aztán Szilágyi és Jakabos. Elég jó időre képesek a mostani előrejelzés szerint."

Július 27. szerda: "Ekkor lesz a férfi 100 gyors döntője, nagy szurkolója leszek Németh Nándinak. 200 pillangón Szilágyi Liliána megmutathatja, mennyit fejlődött egy év alatt. A 4x200-as női váltó Európa-bajnok volt már, az olimpián hatodik. Hosszúnak nem is kellene reggel úszni, délután viszont fontos segítséget kaphatunk tőle. Egyelőre nem tudjuk pontosan, indul-e, reményeim szerint igen. Késely, Kapás, Verrasztó és Jakabos is maximálisan alkalmas arra, hogy bevigye a fináléba a csapatot."

Július 28. csütörtök: "Ki kell mondani, meg is teszem, Gyurta Dániel kedvenc távján (200 méteres mellúszás) az is kiderül, hogy a riói szereplés és a 17. hely egyszeri kisiklás volt, vagy Dani már nem lesz képes világszínvonalon versenyezni. Mindent elért, amit ebben a sportágban lehetett, négy éven át volt veretlen, amit kimondani is hátborzongató. Bernek péternek a döntő elérhető 200 háton."

Július 29: szombat: "a meglepetések napja lehet, főleg Rió tükrében. Hosszú Katinka 200 háton nem bírta a hajrát, amiből biztosan levonta a következtetéseket. DiRado azóta visszavonult, de Baker és Seebohm nyilván nagyon készül ellene. Cseh László 100 pillangón örökre emlékezetes hármas holtversenyben második lett Rióban, Kapás Bogi 800 gyorson harmadik."

Július 30: vasárnap: "Hosszú Katinka a 400 vegyesen biztosan mindent belead, de most az olimpiával ellentétben ez a táv az utolsó nap jön, míg Rióban az első napon úszta azt a félelmetes világcsúcsot. errasztó Dávid 28 évesen óriási egyéni csúcsot ért el a római versenyen, ha még lejjebb tud jönni, biztosan az érmekért lesz harcban. A férfi vegyes váltó Balog-Gyurta-Cseh-Kozma összeállításban ott lehet a döntőben."

A teljes interjú az Indexen olvasható.

(Forrás: sportrajongo.hu/index.hu; fotó: sportrajongo.hu/mti.hu)