Jump to content

Vizes vébé: a fiatalok is beleszólnának a nagy dolgokba

2017. 07. 05. 15:30

A budapesti világbajnokság egyik legnagyobb felfedezettje lehet a 17 éves érdi Milák Kristóf, aki a hétvégén a netanyai ifjúsági Európa-bajnokságon szenzációs időt úszott 200 pillangón, emellett a váltószámokban is két aranyérmet akaszthattak a nyakába.

Edzőjét, Selmeci Attilát is meglepte ez a kiváló időeredmény: „ez már valóban felnőtt világklasszis teljesítmény”.

Ez az idő pedig 1:53.79, ami junior világcsúcs és az idei felnőtt világranglista második legjobb ideje, a japán Masato Sakai mögött mindössze 0,08 másodperccel lemaradva. A sokszoros világbajnok Cseh László és az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás sem úszott jobb időt mostanság, utóbbi 1:54.33-at produkált a római nemzetközi viadalon. Az érdi klub fiatal versenyzője egy másodpercet javított eddigi legjobbján, mellesleg ezzel az idővel Rióban hatodik lett volna. Nem kérdés, ha a budapesti vb-n ezen a távon indulna, ezzel a teljesítménnyel biztosan döntőt úszhatna. De nem ezen a távon indul, hanem 100 méteren.

Kristóf főversenye valójában – a júliusi világbajnokság előtti ifjúsági Eb mellett – a nyár végi indianapolisi junior világbajnokság lesz. Ott több fiatallal, így Németh Nándorral, Késely Ajnával együtt Magyarország első junior világbajnokai lehet.

A felnőttek mezőnyében tavaly mutatkozott volna be a decemberi windsori rövid pályás világbajnokságon, ám szívproblémája miatt szüneteltetnie kellett az úszást, és a méterek helyett szinte mindent újra kellett terveznie. Elsősorban fejben volt nehéz megbirkózni a kihívásokkal, ám áprilisban minden a régi kerékvágásba került, és amit ő maga sem hitt volna, a debreceni magyar bajnokságon 1:55.41-gyel a világklasszis Cseh László előtt csapott célba.

„Nem vagyok az a magamtól úszom típus, sokkal könnyebb, és nagyon feldob, ha olyan klasszisok állnak mellettem a rajtkövön, mint Cseh László, Kenderesi Tamás vagy Pulai Bence, akik ellen tudom, hogy hajtanom kell, hogy leelőzzem őket” – mondta az utanpotlassport.hu-nak a fiatal klasszis, aki hétévesen Gyulán nyerte első bajnoki címét, és már akkor azt tartották róla, hogy nagyon tehetséges és nagyon szépen úszik. 

Idén az áprilisi debreceni magyar bajnokságon 100 méteres pillangóúszásban tehát győzni tudott a felnőtt világranglista hetedik legjobb idejével (51,98), azzal biztosította a helyét a nyári budapesti vb-n. Később a Budapest-bajnokságon kipróbálta a Duna Aréna nagymedencéjét is.

„Nagyon jó volt itt úszni, az uszoda pedig hatalmas, tágas és nagyon szép. El se hiszem, hogy júliusban én is rajtkövön állhatok itt. Mindig az előttem lévő feladatokra nézek, így jósolni sem szeretek, úszom, amit tudok. Ott lesz az ifjúsági Eb, majd a junior világbajnokság is, én mindent megteszek” – mondta Milák Kristóf.

(Forrás: sportrajongo.hu/fina-budapest2017com; fotó: sportrajongo.hu/origo.hu))