Jump to content

Snowboard: Várakozáson felül szerepeltek a fiatalok

2017. 02. 27. 13:03

Snowboardkrosszosaink a csehországi Klinovecben rendezett FIS Junior Snowboard Világbajnokságon vettek részt, ahol Fehér Zsófia minden idők legjobb magyar női helyezését érte el.

 

A Nemzetközi Síszövetség (FIS) minden évben megrendezi a juniorok világbajnokságát. A szabadstílusú és a gyorsasági szakágak küzdelmei rendszerint külön helyszíneken zajlanak. A gyorsasági szakágak (parallel szlalom és óriás-műlesiklás, valamint a snowboardkrossz) versenyeinek idén a csehországi Klinovec adott otthont. Hazánkat öt hódeszkás képviselte, három lány és két fiú, mindannyian snowboardkrosszban indultak.

Csapatunkat kimagaslóan jó szervezés és szállás, valamint kifogástalan hóviszonyok fogadták. A házigazdák rövid, de annál technikásabb pályát építettek.

A hivatalos edzésnapon szikrázó napsütés köszöntött a csapatra, meleg volt az idő, így a hó is lassú volt, ami kedvezett nekünk, hiszen így könnyebben megy a pályatanulás. Versenyzőink gond nélkül térképezték fel a pálya könnyebb és nehezebb szakaszait. Az edzésen öt-hat értékelhető kört tudtak menni, ami alatt a waxokat is volt alkalmuk tesztelni.

A második napon a rövid edzést követően került sor az időmérő futamra, ahol mindenki egyedül teljesítette a pályát időre, ami alapján a következő napi versenyen négyes egységekbe rendezik a mezőnyt. 66 fiú ás 44 lány indult a viadalon, így a versenyszervezők úgy döntöttek, hogy mind a két nem képviselőit 64 fős főtáblára osztják be. Itt már egyenes kieséses rendszerben zajlik a verseny, minden futamból az első kettő jut csak tovább, így fordulónként feleződik a mezőny.

Az időmérőn a lányoknál Fehér Zsófia az előkelő 26. helyen ért célba, míg a világbajnoki újonc Czunyi Fanni (40.) és Hollósy Laura (41.) a mezőny végére tudta kvalifikálni magát. A fiúknál a tavaly „Év Snowboardosának” választott Csillag Dávid szinte hibátlan menetet produkálva a 30. helyet szerezte meg, Osváth Norbert pedig, aki szintén első alkalommal vett részt ilyen rangos megmérettetésen, a 66. időt érte el.

Az időjárás nem kedvezett nekünk a harmadik napon, a waxolás is nagy fejtörést okozott a nagy mennyiségű friss hó miatt. Fehér Zsófia nagyon jó napot fogott ki, sikerült az első fordulóból továbbjutnia. Végül a 22. helyen zárta a versenyt. Czunyi Fanninak és Hollósy Laurának a mezőny erősebbik felével kellett összecsapnia. Szépen teljesítették futamukat, és a pálya egyes szakaszain fel tudták venni a versenyt ellenfeleikkel, de sajnos nem jutottak tovább az első fordulóból.

Csillag Dávid a francia Loan Bozzolo, valamint egy ukrán és egy szerb versenyző társaságában rajtolt el a harminckettő közé jutásért. Nagy versenyben sikerült a második helyen továbbjutnia. A legjobb 32 között igazi nagyágyúkkal együtt állhatott rajthoz, mint a korábbi futamban már említett Bozzolo, az ausztrál Adam Lambert, valamint a szintén francia Benjamin Gattaz. Dávidnak sikerült felnőni a feladathoz, és nagy küzdelemben, a vetélytársakhoz végig közel maradva a negyedik helyen érkezett be. Ebből a futamból meglepetésre a két gall versenyző jutott tovább. Csillag Dávid a várakozásokat felülmúlva a 26. helyen zárta élete utolsó junior világbajnokságát. Őt érte a megtiszteltetés, hogy a hivatalos megnyitó ünnepségen vihette a magyar csapat zászlaját.

Osvát Norbert előfutamra kényszerült, ahogy két brit és egy ukrán versenyzővel kellett megmérkőznie. A pályán szépen tartotta ellenfeleit, de előzési pozícióba nem tudott kerülni, így végül elbúcsúzott a további küzdelmektől, és 66. helyen fejezte be az egyéni versenyt.

A negyedik, záró napon a csapatversenyekre került sor, ahogy hazánkat egy lány és egy fiú csapat képviselte. A fiú csapat két olyan egységgel (Ausztrália és Kanada) került egy futamba, akikkel szemben a tisztes helytállás volt a cél. Ez sikerült is, hiszen az időeredmények alapján a végső elszámolásnál a 19. pozíciót szerezték meg a 27 induló csapatból. A hölgyeknél sem állt mellénk a szerencse, hiszen a végső győzelemre esélyes két francia csapattal és a britek első számú csapatával találtál szembe magukat. A cél az angol csapat megszorongatása volt, ami sajnos nem sikerült. A lányok a 14. helyet tudták megszerezni.

Bekényi Ádám, a magyar snowboard válogatott szövetségi kapitánya így értékelt:

„Összességében elégedett vagyok a világbajnokságon nyújtott teljesítményeket látva, hiszen megszületett minden idők legjobb junior női eredménye Fehér Zsófia 22. helyével, és Csillag Dávid 26. helye is várakozáson felülinek mondható. Czunyi Fanni kevés versennyel a lábában sok tapasztalatot gyűjthetett, és néhol szemre is tetszetős futamokat teljesített. Hollósy Laura versenyét megpecsételte a gyengébb kvalifikációs idő, így sajnos nem tudta megmutatni azt, hogy hol tart a fejlődésében, hiszen nagyon erős ellenfeleket kapott a kieséses szakaszban. Edzőkörei között voltak kifejezetten gyors menetei, ami biztató a későbbiekre nézve. Osváth Norbert számára is újdonságnak számított ez a világesemény, és jó volt látni azt, hogy körről körre javul a teljesítménye, és folyamatosan tudott gyorsulni a pályában.”

Bízom benne, hogy a versenyen minden versenyzőnk tanult valami újat, amit a későbbiekben kamatoztatni tud. Szeretném ezt a kis csapatot egyszer a felnőtt világbajnokságon is látni.”

Versenyzői nyilatkozatok:

Czunyi Fanni (Tardos):

„Nagyon élveztem a verseny minden napját. Soha nem voltam még ennyi nagy versenyzővel, edzővel egy pályán. Próbáltam az egészet egy komoly edzésnek felfogni, nem foglalkozni a profikkal. A pálya teljesíthető volt számomra, amiben egy kicsit kételkedtem az elején, viszont az edző(i)mnek és csapattársaimnak köszönhetően ezt a gondolatot sikerült elfelejtenem, és úgy érzem, sokat fejlődtem. Ezúton szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített abban, hogy részt vehessek a világbajnokságon.”

Fehér Zsófia (Budapest):

„Egy évvel a térdsérülésem után nem gondoltam volna, hogy ilyen eredményes szezonom lesz. Végre eljutottam odáig, hogy versenytársaim emlékeznek rám, és tartanak is tőlem. A pálya technikás volt, mint mindig. Az időjárás szeles, és napról napra hidegebb volt, ezért a waxolásra még jobban oda kellett

figyelni. Összességében egy színvonalas és eredményes junior vb-t és szezont tudhatok magam mögött. Hátra van még két verseny: egy hét múlva ugyanitt a cseh bajnokság keretein belül, majd márciusban a Magyar Országos Snowboard Bajnokság Murauban. Utána pedig jöhet a felkészülés a következő szezonra!”

Hollósy Laura (Budaörs)

Számomra ez a verseny a fejlődésről szólt, sok mindent tanultam ez alatt a pár nap alatt, amit később hasznosítani tudok. Az eredményemmel nem igazán vagyok elégedett, de valahol mindig el kell kezdeni. A pálya gondosan ki volt építve, és a hangulat is remek volt. Nagyon jól éreztem magam kint, és remélem, hogy jövőre szintén részt vehetek ezen a versenyen, és javíthatok a most szerzett helyezésemen.”

Osváth Norbert (Veresegyház):

A pálya nagyon technikás volt, főleg a rajt, és a harmadik ugró. Nekem nagyon tetszett, bár egy kicsit lapos volt. Az időjárás változó volt, így a havat se lehetett kiszámítani. Kicsit csalódott vagyok, bár reálisan nézve nem várhattam el jobbat. Jövőre szeretnék az első 48-ba kerülni.”

Csillag Dávid (Budapest):

„A körülményekhez képest nagyon jó pályát építettek. Nekem nagyon tetszett, bár egy kicsit lassú volt és rövid. A havazás megnehezítette a dolgunkat waxolás terén, de tudásunkhoz képest kihoztuk a maximumot. Egyéni célom az volt, hogy az első két fordulóból továbbjussak. Sajnos a másodikból már nem sikerült, de így is a legjobb 32-be tudtam bekerülni, és ezzel is elégedett vagyok.”

(Forrás: sportrajongo.hu;msbsz.hu/Fotó:msbsz.hu)