Jump to content

Dopping: az olimpiai bajnok atléta visszautasítja a vádakat

2017. 02. 27. 13:00

Mo Farah négyszeres olimpiai bajnok hosszútávfutó visszautasítja azokat a doppingvádakat, melyek a The Sunday Times című lapban megjelent cikk alapján merültek fel vele, illetve edzőpartnereivel szemben.

 

A brit lap az orosz Fancy Bears nevű hekkercsoport által megszerzett információkat tette közzé, melyek szerint az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) jelenleg is vizsgálatot folytat Farahék edzoje, Alberto Salazar ellen.

A gyanú szerint a kubai születésű szakember egy houstoni endokrinológussal szövetkezett, és vényköteles gyógyszert adagoltak intravénásan versenyzők egy részének az engedélyezettnél nagyobb dózisban teljesítményfokozás céljából.

„Tiszta versenyző vagyok. Sohasem szegtem meg a szabályokat készítményekkel, módszerekkel vagy adagolással, s nagyon elkeserítő, hogy a média egy része a világos tények ellenére folyamatosan megpróbálja összekapcsolni a nevem doppingvádakkal” – írta a cikkre reagálva közösségi oldalán Mo Farah, a londoni és a riói játékok 5000 és 10 000 méteres bajnoka.

Az USADA a közleményében azt írta, hogy a Fancy Bears egy jelentéstervezetet szerzett meg, s valóban vizsgálódnak az ügyben, ám annak lezárultáig nem adnak ki nyilatkozatot.

Salazar szintén megszólalt, és Farah-hoz hasonlóan tagadta a vádakat, egyúttal jogi lépéseket helyezett kilátásba a The Sunday Timesszal szemben.

A tréner elismerte, hogy L-Carnitine-t adott versenyzőinek, ám jelezte, hogy ez teljesen legális kiegészítő, s a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályainak megfelelően alkalmazták.

(Forrás: sportrajongo.hu;mti/Fotó:twitter)