Jump to content

Schippers parádézott, Lavillenie betlizett

2016. 07. 08. 22:24

Nagyszerű versenyeket hozott az amszterdami atlétikai Európa-bajnokság pénteki versenynapja is. A holland Dafne Schippers parádésan teljesített, viszont férfi rúdugrásban hatalmas meglepetés született. 

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a favoritnak tartott Dafne Schippers győzelmével zárult a hollandiai atlétikai Európa-bajnokság női 100 méteres síkfutás versenyszáma. Schippers rajt-cél győzelmet aratott, 10.90-es ideje a világ idei legjobb európai eredménye. Schippers mögött Ivet Lalova-Colio zárt másodikként, míg a harmadik a svájci Mujinga Kambundji lett.

Óriási meglepetéssel zárult a férfi rúdugrók versenye, ahol a címvédő és világcsúcstartó Renaud Lavillenie érvényes ugrás nélkül zárt, miután az 575 centis kezdőmagasságot sem tudta átvinni. A francia klasszis amúgy simán nyerhetett volna még ezzel a magassággal is, hiszen már mindenki kiesett előle. Az aranyérmet így 560 centivel lengyel Robert Sobera nyerte, Jan Kudlicka és Robert Renner előtt.

Keserédes véget ért a hazai közönség számára a férfi 200 méteres síkfutás döntője, amelyet Churandy Martina nyert meg, ám a 100 méteren meglepetésgyőzelmet arató sprinter a rajt után rálépett a vonalra, így végül kizárták. Az aranyérmet ezzel a spanyol Bruno Hortelano nyerte, másodikként a török Ramil Guliyev zárt, míg a bronzérmes a brit Danny Talbot lett.

Ami pedig a magyar versenyzőket illeti:

Krizsán Xénia a hatodik, Zsivoczky-Farkas Györgyi pedig a tizedik helyen áll négy szám után hétpróbában az amszterdami atlétikai Európa-bajnokságon.

A kontinensviadal honlapja szerint súlylökésben mindketten idei legjobbjukat érték el, ez Krizsán Xéniánál 13.93, Zsivoczky-Farkasnál pedig 14.02 méter. Krizsán a 200 méteres síkfutásban is idei legjobbját teljesítette 25.05 másodperces idejével, Zsivoczky-Farkas pedig 25.73-at futott. Négy szám után a tavalyi szabadtéri világbajnokságon kilencedik Krizsán 3620 ponttal a hatodik, az idei fedettpályás vb-ötödik Zsivoczky-Farkas pedig 3588 ponttal a tizedik helyen áll.

A többpróbázók szombaton távolugrással, gerelyhajítással és 800 méterrel zárják kétnapos versengésüket.

(Forrás: sportrajongo.hu/Fotó:twitter, alchetron.com)