Jump to content

Birkózó-vb - Jó forma, nehéz sorsolás

2015. 09. 07. 11:45

Helyi idő szerint vasárnap este megtartották a Las Vegas-i olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság első hivatalos eseményét, a hétfői nyitó nap sorsolását, melyen Lőrincz Tamás (66 kg), Bácsi Péter (75 kg) és Kiss Balázs (98 kg) volt érdekelt, s hogy szerencsések lettek volna, azt egyikük esetében sem lehet állítani.

A kötöttfogású csapat tíz napja utazott ki a nevadai kaszinóvárosba, ám egészen vasárnap délelőttig nem a vb-nek helyt adó, óriási, közel 2000 szobás, éjjel-nappal nyüzsgő Orleans Casino & Hotelben, hanem a városközponttól távol eső szállodában töltötték a felkészülés utolsó, fogyasztással is megterhelt fázisát.

"Jó helyünk volt. A tíz nap alatt mindent sikerült úgy elvégezni, ahogy szerettük volna. Délelőttönként mindig volt valami program, délután pedig edzés, úgyhogy senki sem tespedt a szobájában" - mesélt az MTI-nek a kiutazástól vasárnapig eltelt időszakról Struhács György szövetségi kapitány, akinek birkózóival együtt kisebb kellemetlenséget okozott, hogy szobáikat csak 15 óra után foglalhatták el vasárnap.

A sorsolást közvetlen megelőző mérlegelést nyugodtan várta a szakember, aki azt is megjegyezte, hogy Lőrincz és Bácsi is viszonylag jó hangulatban van, pedig korábban ez nem mindig volt elmondható róluk a nagyon megterhelő fogyasztás végére.

"Úgy látom, hogy mindannyian jó formában vannak a fogyás ellenére is" - nyilatkozta már a sorsolásnál a kapitány. - "Igaz, az ilyen kijelentéssel mindig óvatosan bánok, mert volt már olyan, hogy a forma jónak tűnt, aztán a versenyen nem ment a birkózás. Persze ez még mindig sokkal jobb, mint ha azt látnám rajtuk, hogy szenvednek."

A szakember a kialakult ágak láttán már egyáltalán nem volt boldog, ugyanakkor szinte meg sem hökkent azon, hogy 66 kilóban a legjobbak közül szinte kivétel nélkül mindenki az alsó ágra került, így Lőrincz is, míg a felsőn a szerb címvédőén kívül alig akad igazán komoly név.

"Ez volt tavaly Taskentben, meg tavaly előtt Budapesten is. Erre nem nagyon lehet mit mondani" - mérgelődött kicsit a szakember, megjegyezve, hogy a 75 kilóban Bácsi Péterre és a 98 kilóban Kiss Balázsra is kemény út vár hétfőn. Ők is kategóriájuk nehezebb ágára kerültek, így nekik is nagyon meg kell küzdeniük, ha a legjobb hat közé akarnak jutni, mellyel már a világbajnokságon megszerezhetik a riói olimpiai részvételt.

Az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Lőrincz a selejtezőben a litván Edgaras Venckaitisszal találkozik, majd ha továbbjut, a 32 között a fehérorosz Mihail Siamionau vagy a svéd színekben versenyző Runze Harutyunyan lesz az ellenfele. A tavaly 80 kilóban világ- és Európa-bajnok Bácsi a kolumbiai Carlos Andres Munozzal selejtez, s győzelem esetén a 32 között a török Emrah Suleyman vagy a fehérorosz Valerij Palenszkij vár rá. A 2009-es világbajnok Kiss a 16 közé jutásért mérkőzik nyitásként, s a kétszeres vb-harmadik török Cenk Ildem lesz az ellenfele.

A verseny magyar idő szerint hétfő 19.00 órakor kezdődik.

(MTI)

(Forrás:wrestlingarena.com;hatharom.com)